SEGRE

EQUIPAMENTS ATENCIÓ SOCIAL

Fins a 180 temporers dormen al ras i només una mitjana de seixanta al ‘refugi’ municipal

La Paeria remarca que no pot obligar-los a anar al pavelló i que el que més valoren són les dutxes || Fruita amb Justícia Social diu que l’Agnès Gregori és lluny dels punts de recollida per a la fruita

Diverses persones dormint ahir de matinada als Camps Elisis.

Diverses persones dormint ahir de matinada als Camps Elisis.S.E

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria ha constatat que una mitjana de 140 persones dormen al ras aquest estiu a la ciutat, encara que hi ha dies que la xifra s’eleva a 180, mentre que només una mitjana de seixanta dormen al refugi habilitat per a temporers al pavelló Agnès Gregori, que té una capacitat de fins a dos-centes hamaques, segons fonts municipals. L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, va assegurar ahir que “educadors i Guàrdia Urbana fan un treball de conscienciació amb totes aquestes persones perquè sàpiguen que se’ls ofereix allotjament, però moltes ho rebutgen i no els podem obligar”. Va assenyalar que “pernocten per tota la ciutat”, però es concentren als Camps Elisis –una cinquantena dormen als seus cotxes– i al Barri Antic, on s’ubiquen al carrer Palau (ahir hi havia unes cinc persones) i al porxo de la Casa de Fusta (ahir n’hi dormien fins a 15), entre altres racons. L’any passat, unes 200 persones dormien al ras, així que la situació amb prou feines ha millorat amb el nou dispositiu d’atenció d’aquest estiu.

Sobre els motius de per què pernocten al carrer, va explicar que “hi ha els qui ho prefereixen perquè diuen que tenen més intimitat i no hi ha tant soroll, d’altres diuen que sempre ho han fet així o perquè s’estan poc temps a la ciutat, però també hi ha els qui no donen explicacions”. Tot i així, va assegurar que “el servei que ofereix l’ajuntament i que més valoren és el de les dutxes”. En aquest sentit, va dir que fins al 9 d’agost hi han hagut “2.203 serveis de dutxa entre les 20.00 i les 22.00 hores i 138 en el torn del matí, de les 7.00 a les 8.00 hores”.

Veïns denuncien que “utilitzen la font per netejar-se i fan les seues necessitats al carrer”

Per la seua part, el refugi ha ofert 2.450 serveis (primer a l’Antorxa i després al pavelló Agnès Gregori). Aquesta última nit hi han dormit 65 persones.

A més, Freixanet va reconèixer que “l’ideal és que els serveis estiguin unificats”, referint-se que el refugi és a Balàfia i el menjador social de Jericó, al Centre Històric.

En aquest sentit, des de la plataforma Fruita amb Justícia Social, Nogay Ndiaye, va dir que “el refugi de Balàfia queda lluny per a la majoria, ja que els passen a buscar per anar a treballar a la fruita abans de les 6.00 hores en llocs com l’estació d’autobusos, el Decathlon o el Centre Històric, per la qual cosa prefereixen ser a prop”. A més, va assegurar que “molts ens diuen que les hamaques del refugi no són gaire còmodes i per dormir poc i malament prefereixen el carrer”. També va denunciar que “les persones en situació irregular els donen una setmana de permís per dormir al refugi i després a la majoria no els hi renoven”.

Per la seua part, veïns del Barri Antic van denunciar que “utilitzin la font per netejar-se i racons per fer les seues necessitats, una cosa que la Paeria no hauria de permetre tenint el refugi”.

Freixanet: “Això ens serveix per aprendre de cara al 2020”L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, va manifestar que el pla de xoc aplicat aquest any “s’ha estipulat amb mesures d’urgència i amb una prestació mínima del servei”. En aquest sentit, va dir que “el desenvolupament de la campanya d’aquest estiu”, amb tanta gent dormint al carrer i habilitant un refugi gairebé a última hora, “ens serveix per aprendre de cara a la campanya de la fruita de l’any que ve”. La secretària general de Càritas, María José Pascual, va dir que “el pla de xoc és adequat però no ha acabat de funcionar”.

Diverses persones dormint ahir de matinada als Camps Elisis.

Diverses persones dormint ahir de matinada als Camps Elisis.S.E

Diverses persones dormint ahir de matinada als Camps Elisis.

Diverses persones dormint ahir de matinada als Camps Elisis.S.E

tracking