SEGRE

EQUIPAMENTS SERVEIS FÚNEBRES

El cementiri de Lleida només ofereix nínxols de segona mà molt antics

Gairebé tots són de fa més de mig segle, ubicats en departaments deteriorats

Vista d’algun dels nínxols que estan disponibles al departament de Sant Josep.

Vista d’algun dels nínxols que estan disponibles al departament de Sant Josep.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cementiri de Lleida ciutat només té disponibles nínxols molt antics per als enterraments de morts la família dels quals no és titular de cap sepultura. Gairebé tots tenen més de mig segle d’antiguitat i el seu estat es troba visiblement deteriorat. Els nous es van esgotar ja fa mesos i aquests s’ofereixen amb una rebaixa del 40%.

Nínxols de segona mà que com a mínim tenen més de cinquanta anys d’antiguitat, visiblement deteriorats a causa del pas del temps. Són gairebé els únics disponibles al cementiri de Lleida per a enterraments de morts la família dels quals no és titular de cap tomba o bé en vol una altra. Els nous es van esgotar ja fa mesos, tal com va avançar SEGRE, i no està prevista la construcció de més fins a finals d’any. Aquest diari ha pogut comprovar que la gran majoria de sepultures ofertes es troben a les seccions més velles del cementiri, com les de Sant Josep o Sant Miquel, que ronden els cent anys d’antiguitat. Només n’hi ha mitja dotzena de disponibles al departament de Sant Jordi, construïdes fa almenys uns trenta anys, encara que es troben en molt millor estat. Aquests nínxols s’ofereixen amb un descompte del 40%, ja que l’ordenança municipal estableix que la concessió dels de segona mà “tindrà un coeficient corrector de 0,6” sobre els preus fixats (vegeu les claus).

L’anterior equip de govern de la Paeria va apostar per recuperar la titularitat de sepultures el dret funerari de les quals s’havia extingit, després de concedir un termini perquè els hereus poguessin actualitzar-ho, amb l’objectiu de poder reutilitzar-les i haver de construir-ne així menys de noves. També tenia previst reedificar el departament de Santa Cecília (el segon més antic del cementiri) com va fer en el seu dia amb el de Sant Anastasi, enderrocant-ne una gran part.

No obstant, l’oposició d’alguns particulars i entitats va fer que reconvertís el projecte per demolir només les caixes funeràries i mantenir l’estructura, habilitant un total de 600 noves sepultures. Aquest canvi i els tràmits per exhumar les restes dels que hi són enterrats han anat demorant els terminis. Un portaveu municipal va afirmar ahir que el nou govern “donarà prioritat” a la construcció d’aquests nínxols i va precisar que aquest projecte “ja estava inclòs a l’expedient de la declaració de ruïna [del departament] i no s’havia acabat”. Les obres començaran a la tardor. Actualment, s’està procedint al buidatge de les tombes (més informació).

tracking