SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

Els hospitals Arnau i Santa Maria ofereixen atenció unificada en vuit especialitats

La integració de serveis ha continuat avançant malgrat l’avortat projecte de gestió conjunta que es va impulsar fa tres anys || Els ingressos i altes diàries també s’aborden conjuntament

Imatge d’arxiu de l’hospital universitari Arnau de Vilanova.

Imatge d’arxiu de l’hospital universitari Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte d’unificar la gestió dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria amb la creació d’un ens conjunt va quedar descartat fa tres anys, després de l’intent fallit de constituir un consorci sanitari per l’oposició dels sindicats i de diverses entitats. Tanmateix, a nivell assistencial la integració ha continuat avançant, fins al punt que actualment més de la meitat d’especialitats que s’ofereixen en aquests dos centres tenen un únic servei mèdic. El gerent territorial de l’ICS a Lleida, Jordi Cortada, va assenyalar que hi ha una “assistència integrada” –un sol servei per als dos hospitals– en les especialitats d’Aparell Digestiu, Cardiologia, Cirurgia General i Digestiva, Endocrinologia i Nutrició, Neurologia, Pneumologia, Otorinolaringologia i Urologia.

En la majoria d’aquests casos, l’Arnau és el que acull l’activitat més urgent i complexa. Al contrari, les especialitats en què hi ha un servei independent per hospital són les d’Anestesiologia, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Medicina Intensiva, Medicina Interna, Oftalmologia i Reumatologia. Cortada va assegurar que en tots els casos treballen de forma coordinada, però va precisar que de moment no està previst integrar-hi més serveis.

Més de la meitat de les especialitats que fan als dos centres tenen un únic servei mèdic

Arnau i Santa Maria compten amb més especialitats, però que ofereixen de forma exclusiva i per a tota la regió sanitària del pla o per a la de l’Alt Pirineu. Són per exemple les de Dermatologia, Cirurgia Maxil·lofacial, Ginecologia o Oncologia Mèdica, entre d’altres, a l’Arnau, o Al·lergologia al Santa Maria. L’assistència integrada d’Arnau i Santa Maria s’emmarca dins de l’aliança entre l’Institut Català de la Salut (titular del primer) i l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (propietària del segon).

Al marge dels serveis compartits, des de fa un temps els ingressos i altes als dos hospitals es gestionen de forma conjunta a la reunió que una comissió fa cada matí per planificar la jornada.

Tant Cortada com la delegada de Salut a Lleida, Divina Farreny, van insistir que l’objectiu a nivell provincial i català és fomentar la cooperació entre els centres sanitaris, encara que siguin de titulars diferents, per optimitzar els recursos i garantir una atenció equitativa i de qualitat.

En aquesta línia, Cortada va assenyalar que també s’han posat en marxa direccions clíniques territorials, com les d’Anestesiologia, la de Salut de la Dona o la de Pediatria.

A aquest protocol podrien afegir-se altres mesures ja que actualment a la Comissió de Salut Pública del ministeri s’està discutint amb les comunitats implementar el Pla de prevenció contra el xarampió amb altres de noves. El ministeri va informar que entre l’1 de gener i el 29 de juny d’aquest any es van diagnosticar un total de 233 casos de xarampió a tot l’Estat. La majoria eren “casos importats”.

Sanitat aclareix que s’han de vacunar del xarampió els nascuts des del 1970El ministeri de Sanitat va aclarir ahir que tots els nascuts a partir del 1970 i que no s’hagin vacunat o no hagin tingut el xarampió han d’anar al seu centre de salut per ser vacunats. Així ho va dir el mateix ministeri de Sanitat, que va mostrar el seu acord amb la recomanació de la Societat Espanyola d’Epidemiologia sobre que s’han de vacunar els que tinguin entre quaranta i cinquanta anys si no estan segurs d’haver rebut les dos dosis necessàries de la vacuna o si no han tingut el xarampió.

tracking