SEGRE

TEATRE INAUGURACIÓ

“L'espai públic és lliure”

FiraTàrrega reivindica l’ús del carrer perquè és “ingovernable”, segons Xavier Antich i Àngels Margarit || Conversa inaugural ‘arriscada’ amb un espectacular muntatge de dansa vertical

La plaça Major de Tàrrega, a vessar de públic ahir davant l’escenari en el qual es va desenvolupar la conversa inaugural del certamen.

La plaça Major de Tàrrega, a vessar de públic ahir davant l’escenari en el qual es va desenvolupar la conversa inaugural del certamen.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FiraTàrrega va inaugurar ahir la 39 edició amb una conversa a la plaça Major, l’àgora de la ciutat, en la qual el filòsof Xavier Antich va definir l’espai públic com “una coreografia infinita” i la coreògrafa Àngels Margarit va posar de manifest la necessitat d’“escoltar més”. Una proposta que va acabar amb un muntatge de dansa d’altura.

FiraTàrrega va oferir ahir una insòlita i arriscada acció inaugural de la 39 edició. Una conversa sobre els usos de l’espai públic entre un filòsof, Xavier Antich, natural de la Seu d’Urgell, i la coreògrafa Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, moderada per Judit Carrera, directora del CCCB, en la qual van posar de manifest la necessitat de les “celebracions públiques” a fi que “les persones puguin trobar-se, festejar, mirar-se, escoltar-se i tocar-se”, segons Margarit. Antich va reivindicar l’espai públic perquè “és ingovernable i lliure, ens obliga a sortir del nostre reducte personal; en definitiva, és una coreografia infinita”. Per a Antich, l’espai públic és “un laboratori de convivència pacífica entre estranys”. En aquest sentit, Margarit va elogiar el valor d’“escoltar” i el va relacionar amb “el ball”, ja que “ballar passa per escoltar i per un contacte físic, la dansa permet conèixer el nostre cos i el de l’altre, hem de treballar menys la paraula i més l’escolta”. Per a Margarit, “la dansa és el pensament primigeni”. Finalment, Antich va reivindicar la necessitat d’“aturar-se i pensar, en un món tan enfeinat això és més necessari que mai”. Aquests van ser alguns dels missatges de la conversa inaugural, que va tenir lloc en una abarrotada plaça Major de Tàrrega, l’àgora de la ciutat. La primera proposta inaugural de la nova directora artística de la Fira, Anna Giribet, que va sorprendre el públic, acostumat a grans muntatges. Llàstima que només paressin atenció a la conversa els que estaven asseguts al mig de la plaça. La resta, als laterals, no parava de parlar, fet que dificultava seguir amb atenció el diàleg. Va clausurar aquesta singular acció inaugural una breu peça de dansa vertical, Finale, de la companyia Delrevés, en la qual dos ballarines amb tutú van oferir una espectacular demostració d’acrobàcies en una de les façanes de l’església de Santa Maria de l’Alba al ritme de temes clàssics com El Trencanous o El llac dels cignes. Una proposta de només 18 minuts de durada que va captivar el públic.

FiraTàrrega reivindica l’ús de l’espai públic per a la creació artística però des de l’ajuntament reivindiquen també un equipament dedicat a la creació artística. En aquest sentit, l’alcaldessa, Alba Pijuan, va explicar ahir que estan treballant en un projecte a llarg termini, uns tres anys, que pretén convertir Cal Trepat, l’antiga fàbrica de la mecanització agrària, en un espai dedicat a la creació.

FiraTàrrega viurà avui la jornada més tranquil·la i amable, en la qual el públic pot gaudir dels espectacles des de primera fila, sense massifiacions ni multituds, amb 57 funcions programades.

“FiraTàrrega democratitza la cultura” La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va elogiar la capacitat de FiraTàrrega de “democratitzar la cultura, permet que arribi a tothom, amb una intervenció positiva en l’espai públic, amb dinàmiques constructives, intel·ligents i de qualitat”. Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Talarn, va dir que “la Fira és un motor de les arts escèniques i del territori”.

tracking