SEGRE

HABITATGE MERCAT

Per què es disparen els preus dels pisos de lloguer a Lleida?

Els agents immobiliaris adverteixen de l’escassetat de vivendes per arrendar des de fa un any i mig || Molts joves opten per aquesta alternativa perquè no poden pagar l’entrada per comprar-ne una

Imatge d’edifici amb cartell de lloguer de pis.

Imatge d’edifici amb cartell de lloguer de pis.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària constata que a Lleida ciutat hi ha més demanda que oferta de lloguer. Ernest López Morató, vocal dels API, va assegurar que a la capital les ofertes de pisos per llogar són inferiors als requeriments del mercat. “Costa trobar habitatges”, va remarcar”, i va apuntar que encara resulta més difícil en el cas dels de renda més econòmica.

la dada

  • 433,15 euros al mes per lloguer. És el preu mitjà que es pagava al mes per un habitatge de lloguer a Lleida el primer trimestre d’aquest any.
  • 6,1% de pujada respecte al 2017. És el que va augmentar el preu del lloguer a la capital el 2018 i una de les causes és l’escassetat actual de pisos.

En aquest sentit, va alertar que molts propietaris estan aprofitant l’auge del lloguer en els últims anys per incrementar els preus. “És una lluita que tenim amb els propietaris, perquè no apugin els lloguers i per exemple, per a un pis que estava a quatre-cents euros al mes, que no en demanin sis-cents. És qüestió de trobar un punt intermedi”, va indicar. Altres agents immobiliaris van corroborar que trobar un pis de lloguer a la capital s’ha convertit gairebé en una missió impossible.

“Hi ha pisos de lloguer que ni els publiquem perquè tenim clients en llista d’espera”, diu un comercial

“Fa més d’un any i mig que el mercat és molt escàs, tot just hi ha habitatges que s’arrenden i això ha comportat que la majoria dels propietaris n’augmentin els preus”, diu Xavier Fàbrigas, de Finques Planes, que afegeix que aquesta situació s’ha agreujat en part perquè “el lloguer és un tipus de mercat que és molt volàtil i fresc, el preu d’un habitatge pot canviar d’un dia per l’altre i si a sobre li afegeixes que hi ha escassetat, doncs es dispara”.

Una opinió que comparteix el director comercial de Finques Farré, Jordi Piqué, que assegura “sense cap mena de dubte” a Lleida no hi ha prou pisos de lloguer per a la demanda que hi ha actualment.

“Hi ha pisos que ni els publiquem perquè tenim clients en llista d’espera per accedir a un”, explica Piqué, que opina que un dels motius pels quals el lloguer hagi guanyat adeptes durant els últims anys és per la inversió que suposa comprar un pis. “Per ser propietari has d’abonar el 20 per cent del preu total de l’habitatge, un fet que ha comportat que molta gent, majoritàriament jove, opti abans pel lloguer per no gastar tant”, diu Piqué.

Per la seua banda, el president dels API, Josep Maria Esteve, corrobora les declaracions dels seus companys, però recorda que “veníem d’uns preus molt baixos que ara han pujat de cop”. No obstant, reconeix que “hi ha escassetat de lloguers. Abans disposàvem d’una trentena de pisos per arrendar al catàleg, ara només n’oferim entre sis o set per a tota la ciutat”.

El preu del lloguer a la ciutat es va encarir un 6,1 per cent el 2018 i la mensualitat mitjana va arribar als 433,15 euros el primer trimestre d’aquest any, segons les dades estadístiques de la conselleria de Territori.

Aquesta xifra situa Lleida com la capital catalana amb el preu més econòmic, ja que a Tarragona és de 476 euros i a Girona, de 597, i per la seua banda, a Barcelona són molt més cars.

Un altre municipi que també té problemes amb la falta de lloguers és Mollerussa, que s’ha quedat sense arrendaments després que els alumnes de l’Institut Mollerussa hagin copat tota l’oferta de la ciutat, tal com va avançar aquest diari.

tracking