SEGRE

TRIBUNALS SUBMINISTRAMENTS

Endesa demanda per un deute de 5.800 € una lleidatana a la qual no pot tallar la llum

Està reconeguda com a vulnerable i l’elèctrica diu que actua per evidenciar “la problemàtica per deutes acumulats” || L’Aliança contra la Pobresa Energètica ho veu com una “estratègia de pressió”

Ortiz mostra les factures d’Endesa al seu domicili de la Bordeta.

Ortiz mostra les factures d’Endesa al seu domicili de la Bordeta.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa ha interposat una demanda de judici monitori (resolució ràpida de conflictes jurídics en els quals no hi ha contradicció) contra una veïna del barri de la Bordeta en situació de vulnerabilitat reconeguda, per la qual cosa no pot tallar-li el subministrament, per reclamar-li el pagament d’un deute de 5.832 euros que acumula en factures de llum des de l’any 2015. La demandada, Dolors Ortiz, de 51 anys, va rebre la denúncia fa una setmana i ahir va explicar que té artrosi degenerativa, desgast de peus, urticària crònica i ansietat, que atribueix, als “nervis” de la situació que viu. Actualment, percep una ajuda social de 430 euros mensuals. El banc es va quedar amb el pis després d’una execució hipotecària, però va poder continuar-hi després d’acordar un lloguer social de 108 euros al mes.

Les dificultats econòmiques també van provocar que comencés a no poder pagar les factures dels subministraments des del 2015, moment en el qual va obtenir l’informe de risc d’exclusió residencial per evitar talls. Des de fa temps, Ortiz ha rebut cartes i correus electrònics per part d’Endesa que li recorden el deute pendent, però la setmana passada va rebre la demanda.

L’afectada viu a la Bordeta i fa quatre anys va obtenir l’informe de risc d’exclusió social

L’elèctrica ha optat per un judici monitori, un procediment més ràpid. En el cas d’Ortiz, al tractar-se d’una reclamació de més de 2.000 euros, necessita la intervenció d’un advocat i procurador i ara es troba a l’espera de resposta de la seua sol·licitud d’advocat d’ofici. Una vegada se li adjudiqui, tindrà vint dies per oposar-se a la demanda. “M’empara la llei. Lluitaré i acataré el que diguin, però Endesa ha de complir la llei”, va afirmar Ortiz.

Actualment, les companyies elèctriques i la Generalitat estan negociant un conveni que dictamini qui ha de sufragar el deute per pobresa energètica, però segons fonts d’Endesa, “aquesta demanda es va interposar abans que reclaméssim als ajuntaments cofinançar el deute de llum a vulnerables”. A Lleida, aquesta situació afecta 1.261 famílies que acumulen un deute d’1,5 milions. D’acord amb la llei 24/2015, Endesa no pot tallar-li el subministrament, però ara li reclama aquests diners per la via civil. “D’aquesta forma, es posa en evidència la problemàtica del deute que s’acumula”, van manifestar fonts de l’elèctrica, que van lamentar la situació. Van afirmar que la seua voluntat és “no tallar la llum a cap família” i confien a “trobar una solució amb el conveni”.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, van mostrar “preocupació” pel fet que no es tracti d’un cas aïllat, sinó d’una “nova estratègia per part de la companyia” per “pressionar l’administració per acabar cobrant de les arques públiques”. La portaveu, Maria Campuzano, va explicar que tenen coneixement d’un altre cas similar a Barcelona.

tracking