SEGRE

HABITATGE INFORME

Un de cada deu dels més de 2.900 habitatges buits de tota la província estan okupats

Segons dades de l’infome continu sobre el sector de l’habitatge elaborat per la Generalitat, corresponents a l’any passat || El percentatge, un 11,3%, és el més baix de les quatre demarcacions catalanes

Aquest edifici de Sant Martí ha estat tapiat diverses vegades per evitar ser okupat.

Aquest edifici de Sant Martí ha estat tapiat diverses vegades per evitar ser okupat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat té registrats a Lleida un total de 2.924 habitatges buits, dels quals 333 estan okupats, segons dades de l’Informe sobre el sector de l’habitatge a Catalunya corresponent al 2018. Aquestes xifres suposen que un 11,3 per cent dels pisos buits de la província, una mica més d’un de cada deu, tenien okupes a 31 de desembre de l’any passat. Aquest document indica també que del global de pisos buits, 1.054 estan en condicions d’habitabilitat mentre que 635 estan pendents de rehabilitar. Pel que fa a 902 habitatges més, no consten dades.

El percentatge de pisos buits okupats a Lleida se situa per sota de la mitjana de Catalunya, que és del 17,5 per cent (4.560 de 25.926). De fet, és el més baix de les quatre províncies catalanes ja que a Barcelona és del 20,7% (2.715 de 13.107); a Girona, el 16,2% (689 de 4.241) i a Tarragona, el 14,5 per cent (823 de 5.654).

Les okupacions acostumen a comportar molèsties al veïnat i, en alguns casos, fins i tot poden arribar a ser vandàliques, atès que les cases buides acaben sent desvalisades. Es tracta del cas per exemple de l’edifici buit ubicat als números 22 i 24 del carrer Sant Martí, al Centre Històric. A començaments d’any acumulava vuit multes coercitives per un total de 17.500 euros per incomplir ordres municipals de neteja i adequació de l’immoble.

Altres de les zones de la ciutat on acostuma a haver-hi multitud de pisos okupats és a la Mariola, als antics blocs Ramiro Ledesma i a Gaspar de Portolà. Així mateix, a la Bordeta denuncien l’existència d’una “màfia” que lloga de manera irregular pisos buits que no són de la seua propietat, segons va denunciar la presidenta de l’associació de veïns del barri, Mari Carmen Guerrero. La dirigent veïnal va explicar que tenia prevista una reunió amb el tinent d’alcalde d’Habitatge, Sergi Talamonte, per tractar aquesta qüestió, però va apuntar que l’edil no va poder-hi assistir i al seu lloc va ser la regidora del barri Anna Campos. Guerrero assegura que aquesta “màfia” aconsegueix la clau de pisos buits i els lloga de manera il·legal, situació que, a més, provoca molestes als veïns i problemes de convivència i civisme. De fet, va assenyalar que a causa d’aquesta situació un veí està fins i tot en tractament mèdic.

El preu dels pisos a la capital descendeix un 4,6% l’últim any

El preu de l’habitatge a la ciutat de Lleida va descendir un 4,6% al setembre respecte al mateix mes de l’exercici anterior, segons la taxadora Tinsa. L’índex de mercats locals, amb dades procedents de les taxacions efectuades durant el trimestre, situa el preu mitjà a la regió en 899 euros per metre quadrat. La dada representa una caiguda acumulada del 57,6% respecte al màxim històric a què s’ha arribat a la ciutat. L’evolució durant l’any 2019 està sent negativa. El preu mitjà de l’habitatge a la ciutat de Lleida el tercer trimestre del 2019 és un 4% inferior al que es va registrar en aquesta zona en el mateix període de l’any anterior. El 2018, l’evolució acumulada per a aquestes mateixes dates reflectia un increment de l’1 per cent a Lleida. A la província, la disminució és del 6,9%. En canvi, al conjunt de Catalunya el preu dels pisos el tercer trimestre va pujar un 2,6% i al conjunt de l’Estat, un 3,8 per cent.

tracking