SEGRE

POLÍTICA PLE MUNICIPAL

Llum verda a apujar un 1,4% totes les taxes i un 10% la zona blava amb els vots del tripartit

L’edil Pifarré diu que és “una fiscalitat progressiva” que permetrà uns pressupostos “més justos” || L’oposició acusa el govern d’incomplir les promeses i de perjudicar famílies i empreses

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple extraordinari de la Paeria va aprovar ahir amb els quinze vots del govern tripartit d’ERC, JxCat i el Comú la pujada generalitzada d’un 1,4% de tots els impostos municipals el 2020, i més d’un 10% la zona blava. L’oposició (PSC, Cs i PP) hi va votar en contra. També s’encarirà un 8,3% l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO); l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) augmentarà entre un 2% i un 5% en funció de les categories dels carrers, i l’Impost sobre Béns i Immobles (IBI), al marge de la pujada de l’1,4%, tindrà un recàrrec del 25% per a 665 immobles no residencials de valors cadastrals més alts (vegeu el desglossament lateral).

La tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Pifarré (ERC), va assenyalar que aquestes pujades estan previstes “per millorar la qualitat de vida de les persones” i que, després d’estar set anys amb les taxes congelades, “les circumstàncies ens obliguen a ser responsables”, fent referència al deute que acumula l’ajuntament, i que això permetrà “elaborar uns pressupostos més justos i adequats”. Així mateix, va afegir que “per deixar les coses com estaven no feia falta que vinguéssim” i que aquestes noves ordenances permetran “reduir el deute, introduir una fiscalitat progressiva, combatre l’emergència climàtica i afrontar la falta d’habitatge a la ciutat”. Per la seua part, la tinenta d’alcalde Anna Campos (JxCat), va assenyalar que aquestes ordenances “no són les que hauríem volgut presentar, però a causa de la situació econòmica que ens hem trobat a l’ajuntament és necessari dur a terme aquestes mesures”, i va afirmar que “per a la gran majoria de la ciutadania no hi haurà un increment de les taxes més enllà de l’IPC”. La regidora del Comú Elena Ferre va dir que s’han preocupat que la pressió fiscal no recaigui en les famílies ni en la petita i mitjana empresa i va criticar l’anterior govern del PSC de “fer la bola [amb referència al deute de l’ajuntament] cada vegada més gran. Això és portar a terme amb responsabilitat polítiques d’esquerres”, va concloure.

“Plantegem reformular els comptes quan se sàpiga l’estat actual de l’empresa”, va dir Talamonte

Per la seua banda, l’edil del PSC Begoña Iglesias va presentar una esmena a la totalitat que no va prosperar i va criticar la pujada de taxes assegurant que “estem davant d’una pujada universal d’impostos sense progressivitat” i que això comportarà que empreses i comerços se’n vagin de la ciutat i es freni el consum. “És un atac als veïns i als motors econòmics de Lleida”, va afirmar, i va recordar que “l’anterior govern va reduir el deute municipal amb les taxes congelades; no s’excusin en el deute, han perdut tota la credibilitat que tenien.” Una opinió que va compartir la portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, que també va presentar una esmena a la totalitat que va ser rebutjada, i va assenyalar que aquestes ordenances eren un “donde dije digo, digo Diego. Durant la campanya electoral i també fa unes setmanes l’alcalde i els diferents partits que formen el tripartit van assegurar que no apujarien els impostos i ara ens trobem que sí que ho faran, és un despropòsit fiscal”. També va qualificar de “destralada” aquesta pujada i que “ja veurem si això es nota en els pressupostos”. Per la seua part, el portaveu del Partit Popular, Xavier Palau, també va criticar que “primer diguin que no pugin impostos i després ho fan, és un exemple de la caòtica gestió que hi ha a la Paeria, tant als carrers com a les ordenances. És la primera decisió important que prenen i menteixen, és una pujada indiscriminada”, va concloure Palau.

Els comptes generals i els de l’EMU, rebutjats

Abans del ple hi va haver la junta general de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), en què es va decidir no aprovar els comptes al votar-hi en contra ERC, JxCat i el Comú, a favor PSC i Cs i abstenir-se el PP. Això va comportar que tampoc prosperessin els comptes generals de la Paeria del 2018, i es va donar llum verda a encarregar un estudi per conèixer la situació financera de l’EMU. Pel que fa a la no-aprovació dels comptes, el president de l’EMU, el tinent d’alcalde Sergi Talamonte, va justificar el seu vot en contra al·legant que “hi ha informes que assenyalen que hi ha unes inversions que podrien no recuperar-se”, i que, per això, “plantegem reformular els comptes una vegada tinguem l’informe sobre l’estat de l’empresa”. Una decisió que l’oposició va criticar i va qualificar d’“irresponsable”, ja que “no aprovar els comptes pot provocar rebre sancions de la Generalitat i no percebre subvencions”, va dir l’edil del PSC Begoña Iglesias. Pifarré va replicar que “enviarem a la Sindicatura de Comptes els comptes generals provisionals per evitar sancions i guanyar temps per fer-los bé”.

D’altra banda, el ple va rebutjar amb els vots en contra de l’equip de govern la proposta del PSC de cessar el conseller d’ERC en l’EMU Albert Catalán després que fes uns tuits en els quals qualificava Fèlix Larrosa i Ángeles Ribes de “delinqüents”.

Un moment de la votació del ple extraordinari d’ahir per aprovar les ordenances fiscals.

Un moment de la votació del ple extraordinari d’ahir per aprovar les ordenances fiscals.MAGDALENA ALTISENT

tracking