SEGRE

UNIVERSITAT PERSONAL ACADÈMIC

El nombre de professors associats a la UdL segueix en augment i ja gairebé són set-cents

Són prop de la meitat del professorat i el vicerector ho atribueix a la incorporació del campus d’Igualada i al fet que cobreixen classes de docents que investiguen || Convoca quinze places postdoctorals

Una classe simbòlica a la plaça Víctor Siurana per reclamar la regulació dels professors associats.

Una classe simbòlica a la plaça Víctor Siurana per reclamar la regulació dels professors associats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de professors associats a la Universitat de Lleida (UdL) no para d’augmentar i actualment ja gairebé són set-cents. En concret, són 685 d’un total de 1.416 (entre professors, doctors i investigadors), segons va indicar el vicerector de Professorat, Josep Maria Miret, quan el novembre de l’any passat eren 598 de 1.108. Un professor associat és un professional en actiu al seu sector que és contractat de manera temporal per aportar els seus coneixements i experiència. No obstant, la realitat és que molts són falsos associats, que duen a terme el mateix treball que un docent titular, però amb un sou precari, que en ocasions ni arriba als dos-cents euros al mes.

Miret va atribuir l’increment de professors associats a la incorporació del campus d’Igualada a la UdL, a les titulacions noves i que “hi ha més programes que permeten a qui investiga una reducció d’hores lectives i llavors es busca professionals que facin les classes”. Va reconèixer que 685 són “molts i volem intentar reduir-los”, encara que alhora va valorar “tenir tants professionals disposats a col·laborar per millorar la qualitat de la UdL”.

Així mateix, va apuntar que “si ho valorem amb equivalències de professorat a temps complet, entenent que poden impartir 24 crèdits per curs que corresponen a vuit hores de classe a la setmana, sortirien només 122 associats, perquè la majoria d’ells fan menys de 24 crèdits”. En tot cas, va indicar que preveuen una convocatòria de quinze places postdoctorals per al segon semestre i esperen convocar places docents també per al curs 2020-2021. En aquest sentit, va dir que estan pendents que la direcció general d’Universitats els indiqui quantes places els autoritza.

El vicerector va recordar que arran de la crisi i amb les restriccions per reposar els docents que es van jubilant s’han convocat menys places de professor a temps complet, que se supleixen amb associats. De fet, va reconèixer que alguns “dediquen moltes més hores de les que els correspondria i també investiguen”.

El col·lectiu de professors associats va començar a mobilitzar-se l’any passat per denunciar les seues precàries i demanar una regularització. Per exemple, el mes de maig passat van recrear simbòlicament una classe a l’aire lliure, a la plaça Víctor Siurana davant del Rectorat, en la qual van participar mitja dotzena de persones.

tracking