SEGRE

POLÍTICA PLE EXTRAORDINARI

L'excap d'Urbanisme de la Paeria diu que la revisió anticipada del POUM va ser irregular

En un informe sol·licitat per Postius afirma que no es va demanar autorització al Govern ni es complia cap condició || Desestimat el recurs del PSC contra l’aixecament de la suspensió de llicències

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria va desestimar ahir amb els vots del govern d’ERC, JxCat i el Comú, l’abstenció de Cs i PP i els socialistes en contra el recurs de reposició del PSC contra l’aixecament de la suspensió de llicències urbanístiques acordat al ple del setembre, que era vigent des de l’aprovació inicial el maig del 2018 del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius, va basar la seua argumentació en un informe sol·licitat al director de la Càtedra Unesco-UdL, Josep Maria Llop, que va ser director de serveis d’Urbanisme de la Paeria i director de l’equip del Pla General de Lleida 1995-2015, i que va deixar l’ajuntament el 2007. Llop afirma a l’informe que “no es va demanar en cap moment l’autorització prèvia del departament corresponent de la Generalitat” per revisar el Pla General de manera anticipada i que el 2011, quan es va iniciar la revisió, “no es donaven les condicions previstes al mateix pla”. Aquestes són superar els 144.630 habitants, que hagi tingut una vigència de vint anys (diu que les normes urbanístiques del pla es van publicar el 14 de juliol del 2003, amb la qual cosa és vigent fins al 2023), l’existència de canvis substancials en la legalitat urbanística catalana, més exigència d’espais públics i saturació per edificació de dos terceres parts dels sòls urbanitzables.

A més, recomana “sol·licitar l’autorització oficial de la Generalitat per a la revisió anticipada com a condició resolutòria de tots els conflictes d’interpretació jurídica tècnica” i aconsella al Comú “deixar sense efecte o retirar” el recurs contenciós que va presentar en el seu dia contra l’acord inicial de revisió del pla. També recomana “aprofitar la feina feta i corregir-ne les deficiències” jurídiques i tècniques, incorporant-hi els canvis derivats dels processos participatius, informes sectorials i d’administracions, i els derivats de l’aplicació del model de ciutat del nou govern, per portar el document “a una segona aprovació inicial i una nova exposició pública”.

Aconsella demanar ara autorització, aprofitar feina feta, corregir deficiències i incorporar canvis

La segona tinenta d’alcalde, Jordina Freixanet, va assenyalar que preveuen deixar sense efecte l’aprovació inicial del POUM i treballar per una de nova, que aprofiti la feina anterior i incorpori “nous consensos i participació de la ciutadania”. Sergi Talamonte, del Comú, va dir que recullen la recomanació de l’informe. “Podem arribar a un acord de satisfacció extrajudicial sense necessitat que el jutge dicti sentència, demanem permís al conseller i portem endavant la segona aprovació inicial.”

Després del ple, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, va qualificar la situació de “comèdia” i va dir que “en cap cas la Generalitat ens ha notificat que no s’hagi actuat d’acord amb la llei, sinó que va informar favorablement a la seua aprovació inicial”. “Em sorprèn molt que l’autor de l’informe hagi treballat a les ordres del regidor d’Urbanisme d’un govern anterior i mai fes cap consideració en aquest sentit”, va subratllar. Va dir que segueix vigent la seua oferta de diàleg al govern, però no va tancar la porta a presentar un contenciós administratiu si no es produeix.

Per la seua banda, Ángeles Ribes, de Ciutadans, va preguntar al govern per què no “tomben” el POUM si el veuen una “catàstrofe” i Marisa Xandri, del Partit Popular, va instar a “deixar-se de retrets i posar-se a treballar”.

L’equip de govern, al votar a favor de desestimar el recurs del PSC.

L’equip de govern, al votar a favor de desestimar el recurs del PSC.AJUNTAMENT DE LLEIDA

tracking