SEGRE

CIÈNCIA MEDI AMBIENT

Boscos contra el canvi climàtic

Professors d’Agrònoms participen en sengles projectes que tenen com a objectiu preservar arbres i plantes i mitigar l’escalfament global || Un ‘vigila’ des de Lleida parcel·les forestals de tot el món i l’altre promou un sistema per millorar la seua gestió amb ‘crèdits’ d’empreses

Els responsables del projecte ‘Life Climark’.

Els responsables del projecte ‘Life Climark’.VÍCTOR RESCO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Control de boscos de tot el món des de Lleida i millora de la gestió forestal captant fons d’empreses a través d’un nou crèdit climàtic. Aquests són dos projectes per lluitar contra el canvi climàtic en què participen professors d’Agrònoms de la UdL. El primer, iniciat fa dos anys, comporta la vigilància de vuit boscos de diferents punts del planeta per estudiar com afecta el canvi climàtic a una possible redistribució d’espècies forestals. Víctor Resco, investigador i professor d’Incendis Forestals i Canvi Global de la UdL, va detallar que tenen monitoritzades vuit parcel·les forestals al Moncayo, Berlín, Zuric, Malmö i Umeå (les dos últimes a Suècia), en les quals mesuren el creixement dels arbres i les plantes i analitzen com els afecta l’augment de la temperatura que es produeix cada any. Va indicar que quan les plantes creixen en aquestes condicions, o bé evolucionen i s’adapten o bé migren fins a altres zones, en què dispersen les seues llavors gràcies al vent i les aus, per exemple. Aquesta investigació s’està desenvolupant amb l’Escola Politècnica Federal de Zuric i té una durada de quatre anys.

Les dades recopilades amb els mesuraments permetran comprendre millor els mecanismes que expliquen el desplaçament d’espècies a causa del canvi climàtic i, alhora, crear models de distribució. D’aquesta forma serà possible simular i preveure el comportament de totes les espècies forestals europees en aquest escenari d’augment de temperatura global, a partir de l’estudi de les vuit parcel·les citades. La UdL contribueix així aportant informació per entendre la funció de cada una de les espècies i l’objectiu final és millorar el coneixement sobre els diferents boscos del planeta i ajudar a la seua preservació i ús sostenible.

El segon projecte és el de millorar la gestió forestal per mitigar el canvi climàtic, facilitant compensacions als amos dels boscos a través de fons aportats per empreses amb la creació d’un mercat voluntari de crèdits climàtics. És un projecte finançat amb fons de la UE liderat per Teresa Cervera, professora de la UdL i cap de l’àrea de foment de la gestió forestal sostenible del Centre de la Propietat Forestal, i en què participa un grup del departament d’Enginyeria Agroforestal de la UdL encapçalat per Cristina Vega. Es denomina Life Climark. També hi col·laboren el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal amb seu a Solsona, l’oficina catalana del canvi climàtic i un centre de la regió italiana del Vèneto. El projecte té un pressupost d’1,2 milions, dels quals la Unió Europea aporta el 60%, i la durada és de quatre anys.

El que planteja és que hi hagi empreses que, per motius de responsabilitat social corporativa, com a manera de guanyar reputació o com a contribució econòmica per millorar el seu entorn, aportin fons a canvi d’aquest crèdit climàtic, que és el que permetria sufragar les despeses a propietaris que apliquen mesures per millorar l’estat de les seues parcel·les. Aquestes mesures inclouen l’augment dels recursos hídrics –una millor gestió fa que el bosc retingui menys aigua–, la integració de la biodiversitat en la gestió forestal i la prevenció d’incendis. Cervera va assenyalar que estan constituint un comitè d’experts per veure quina disponibilitat hi ha per part de les empreses de participar-hi i de quina manera poden fer-ho. Els integrants d’aquest projecte han firmat acords amb propietaris per efectuar treballs a 25 rodals (unitats de paisatge), en sis paratges, un a la Baronia de Rialb (vegeu la fitxa).

Els responsables del projecte ‘Life Climark’.

Els responsables del projecte ‘Life Climark’.VÍCTOR RESCO

Els responsables del projecte ‘Life Climark’.

Els responsables del projecte ‘Life Climark’.VÍCTOR RESCO

tracking