SEGRE

ENTITATS PROJECTE

Deu famílies busquen un solar a Lleida per construir habitatges cooperatius

Sota la tutela de Sostre Cívic, els inquilins serien promotors i amos del bloc || Busquen més membres i negocien amb la Paeria perquè els cedeixi un terreny

Alguns dels membres de Sostre Cívic de Lleida.

Alguns dels membres de Sostre Cívic de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El seu propietari l’hi va cedir el gener del 2018 per dos anys i mig. L’immoble compta amb tres pisos i una terrassa. Dos estan destinats a habitacions, quatre per pis, i el tercer serveix de zona comunitària amb menjador, cuina, bany, taller, estudi i biblioteca.

El treball d’aquests masovers és sanejar l’edifici: pintar-lo, instal·lar la xarxa elèctrica i arreglar la terrassa perquè hi havia goteres. El cost dels arranjaments és d’uns 12.000 euros anuals, que s’estalvia la propietària. A part d’aquest projecte, uns altres set joves universitaris porten uns mesos intentant posar-ne un altre en marxa.

Aquest tipus de models alternatius d’accés a l’habitatge estan més desenvolupats a Barcelona, on la cooperativa Sostre Cívic té diversos projectes en marxa. Actualment, està oberta la inscripció a la llista d’espera per entrar en un habitatge cooperatiu al barri barceloní de Roquetes.

?

lleida

Una trentena de persones de deu unitats familiars, sòcies de la cooperativa Sostre Cívic, volen posar en marxa un projecte pioner a Lleida: l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. En aquest model, la titularitat de la propietat és col·lectiva i recau en Sostre Cívic, que cedeix l’ús dels habitatges als inquilins, que al seu torn són socis de la cooperativa. “La propietat col·lectiva evita l’especulació i nosaltres som els promotors i propietaris del bloc”, va explicar una membre de l’entitat, que va afegir que “portem un any treballant per aconseguir-ho a Lleida, però perquè sigui factible hem de ser unes vint famílies”. Va assenyalar que el que busquen és un solar on construir un bloc o que s’hagi de rehabilitar-ne un de ja existent i que, una vegada trobat, Sostre Cívic busca finançament bancari, mentre que els inquilins han d’aportar una quantitat inicial d’entre 30.000 i 40.000 euros, encara que pot variar depenent del projecte arquitectònic, i es paga una mensualitat d’uns 400 euros al mes. “En cas que una família vulgui abandonar el projecte, se li torna la quantitat inicial que va invertir”, va assegurar.

“Les famílies viuen en pisos però es comparteixen espais, com el menjador, la bugaderia o una sala multiusos”, va apuntar i va dir que a Lleida les unitats familiars compromeses per posar en marxa el projecte són tant solters com matrimonis amb fills, parelles i persones a prop de la jubilació. “Un dels objectius, a banda de ser un model social i innovador, és que els habitatges siguin sostenibles i que fins i tot tinguem un hort per a l’autoconsum”, va manifestar.

Va assenyalar que van mantenir converses amb l’anterior govern municipal, del PSC, per aconseguir la cessió d’un solar públic, per un període de 75 anys, però no va arribar a concretar-se i ara han tornat a reprendre les negociacions amb la nova Paeria.

Finalment va dir que qualsevol interessat pot enviar un correu electrònic a cohabitatgelleida@gmail.com.

Deu joves viuen en un bloc a canvi de rehabilitar-lo

A banda d’aquest projecte de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, a Lleida existeix un altre tipus de model d’accés a l’habitatge anomenat masoveria urbana. Es tracta de deu joves que fa gairebé dos anys viuen en un bloc de la plaça la Sal sense pagar el lloguer a canvi de rehabilitar-lo.

Alguns dels membres de Sostre Cívic de Lleida.

Alguns dels membres de Sostre Cívic de Lleida.SEGRE

tracking