SEGRE

HISTÒRIA ENTITATS

El poder dels veïns de Lleida

Un llibre promogut per la federació veïnal explica els seus orígens, fa més de mig segle || Destaca que van impulsar la urbanització de la ciutat

Els escriptors del llibre, Àngels Torrelles i Francesc Closa, en la presentació del llibre.

Els escriptors del llibre, Àngels Torrelles i Francesc Closa, en la presentació del llibre.M. MARQUÈS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Explica com van nàixer les associacions de veïns i la seua influència en la urbanització dels barris i el Pla General Municipal dels anys vuitanta, quan la ciutat estava molt endarrerida. La Lleida actual no s’entendria sense la seua implicació”, va afirmar ahir Baró en la presentació del llibre al Saló de Plens de la Paeria, ple de persones vinculades a aquest moviment. “No volíem que la història quedés en l’oblit i en la memòria dels que la van viure i per això vam decidir recopilar-la en un llibre, ja que fins ara no s’ha fet cap referència als més de cinquanta anys de moviment veïnal”, va explicar, i va subratllar que “n’han sorgit dirigents com l’exalcalde Àngel Ros o l’exedil Joan Gómez”.

Baró va destacar que la ciutat va créixer i es va transformar gràcies als “veïns pobres”, que vivien en una Lleida “sense clavegueram, sense il·luminació, ni serveis, ni cultura. Només hi havia cases de gent treballadora i humil i es van unir per reivindicar unes millors condicions com poder estirar la cadena del vàter o pavimentar els carrers i fomentar la cultura amb biblioteques”.

Una de les reivindicacions dels veïns va ser dotar les cases d’aigua potable i construir el clavegueram

Per la seua part, Francesc Closa va destacar que “el llibre és un homenatge als lleidatans que durant la dictadura franquista van decidir unir-se per millorar la situació precària en la qual vivien, com la pavimentació dels carrers, tenir un sistema de clavegueram, aigua potable i cobrir altres primeres necessitats”.

El llibre fa un recorregut històric dels últims cinquanta anys que es complementen amb quaranta entrevistes. Va començar a elaborar-se fa dos anys després d’un llarg treball recollint documentació.

tracking