SEGRE

ESNOTICIA

Lleida continua a la cua de grans superfícies a l'encallar les projectades

Gran Gardeny no s’enlaira i la Paeria aposta per reactivar el pla de l’estació

Lleida continua a la cua de grans superfícies a l'encallar les projectades

Lleida continua a la cua de grans superfícies a l'encallar les projectades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Lleida continua ancorada a la cua de grans superfícies a nivell d’Espanya després que en el que va de segle encara no s’hagi materialitzat cap dels projectes presentats: el de Carrefour a l’Ll-11, Vall Rufea (ara Gran Gardeny) al costat del Camp Escolar, Vialia primer i el pla de l’estació després i, finalment, Torre Salses.

Lleida capital continua a la cua de l’Estat en grans superfícies, malgrat que des de fa gairebé dos dècades hi ha projectes comercials anunciats, alguns fins i tot amb els tràmits avançats, que mai s’han arribat a materialitzar. Només Ceuta, Terol i Melilla estan per sota de la capital del Segrià. Carrefour intenta des de l’any 2002 expandir-se a la ciutat amb una zona comercial i de lleure de 55.000 metres quadrats en uns terrenys de la seua propietat al costat de l’Ll-11, però el projecte no s’ha tramitat i fonts de la companyia van indicar que esperen reunir-se amb el nou govern de la Paeria “a començaments de l’any vinent i continuar avançant en un projecte altament esperat per la societat”.

Un altre complex pendent és el centre comercial de Vall Rufea dissenyat des del 2004 i rebatejat després com a Gran Gardeny, que no s’enlaira malgrat que disposa de totes les autoritzacions. Pel que fa al pla de l’estació, data inicialment del 2006 (abans es va projectar Vialia), però va quedar paralitzat i en el mandat passat va ser reformulat per desenvolupar una gran àrea comercial i de lleure de 60.000 metres quadrats. L’actual govern aposta per aquest pla, però assegura que un estudi el veu inviable amb les actuals càrregues urbanístiques, de manera que vol reajustar-lo l’any que ve.

En canvi, està donant llargues a l’últim gran projecte presentat, el de Torre Salses, de 55.000 metres quadrats, encara que els seus promotors estan decidits a iniciar les obres el 2020 i a obrir com a molt tard el 2022. Argumenten, igual que els de Carrefour, que la falta de grans superfícies provoca una fuga de compradors. Un estudi encarregat per la Paeria fa tres anys va xifrar en 496,5 milions d’euros l’import anual conseqüència d’aquesta fuga de clients sobretot cap a Barcelona, Saragossa i Andorra.

L’únic dels grans projectes que podrien iniciar obres immediatament perquè té tots els tràmits completats és el de Gran Gardeny, i així ho va reconèixer el tinent d’Urbanisme, Toni Postius. “Si troba inversors, pot fer-se”, va assenyalar. Sobre la resta, va reiterar que la prioritat del govern local és el pla de l’estació. Va dir que treballen en la seua “redefinició” per “fer-lo viable econòmicament” i va expressar la seua confiança que en el primer semestre hi pugui haver un acord en aquest sentit amb Adif i la Generalitat.

Mentrestant, la Paeria no està per la feina de facilitar ni el pla de Torre Salses ni el de Carrefour. Sobre el primer, Postius va insistir que està “en una fase incipient de tramitació”, malgrat que “la corporació anterior va tenir interès a deixar lligats els tràmits urbanístics”. Va indicar que els tècnics encara han de resoldre al·legacions a la reparcel·lació, que “la Generalitat va deixar clar que sense vial d’accés no es pot concedir la llicència” comercial i que hi ha un recurs judicial d’un particular contra la modificació del PGM pel canvi del vial Víctor Torres. “Més enllà dels anuncis, la realitat és que queda molt recorregut administratiu perquè el projecte pugui tirar endavant”, va concloure. Sobre el de Carrefour, va detallar que l’anterior govern el va deixar sobre la taula i que el nou tampoc preveu tramitar-lo, tant perquè no s’ajusta al seu model comercial com perquè està enclavat en una Àrea Residencial Estratègica. Postius va dir que aquesta figura es va crear durant el boom urbanístic i que ara la Generalitat aquesta suprimint o replantejant els ARE existents.

Postius va constatar que Lleida interessa als operadors, però va precisar que cal equilibrar els seus interessos amb preservar i potenciar el comerç de proximitat. “Si volen venir, no hi ha cap problema, simplement han de fer-ho a les zones que ens interessen a tots.”

El supermercat Carrefour de Lleida

El supermercat Carrefour de LleidaSEGRE

tracking