SEGRE

HISTÒRIA PUBLICACIONS

Un llibre revela un informe del dinar de Siurana previ al 23-F

Múgica va redactar el document per a Felipe González || Afirma que Armada va parlar dels seus plans per fer caure Suárez i crear un govern presidit per ell

El bisbe Ramon Malla, Siurana, Armada i altres autoritats.

El bisbe Ramon Malla, Siurana, Armada i altres autoritats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El controvertit dinar que mesos abans del 23-F van celebrar a Lleida el llavors alcalde de Lleida, Antoni Siurana, Alfonso Armada i els socialistes Enrique Múgica i Joan Reventós torna a estar d’actualitat. Els assistents sempre han negat que s’hi parlés del que es coneix com l’operació Armada, és a dir, l’intent de cop d’Estat del 23-F, però Jordi Gracia, a la seua biografia Javier Pradera o el poder de la izquierda, revela que el dinar no va ser tan innocu com van explicar els protagonistes, en què es van comentar plans per fer caure Adolfo Suárez. Segons va publicar ahir El Confidencial, Gracia ha tingut accés a un informe inèdit sobre aquest àpat del 22 d’octubre del 1980 redactat per Múgica i entregat a Felipe González que indica que “Armada tenia ja aleshores molt entrenada la defensa de la seua proposta perquè tot convergís com a figura salvadora del caos i la paràlisi governamental. Però havia arrancat mesos enrere, almenys des del juny, i això és el que va explicar, segons l’informe de Múgica, en aquest dinar... Va descriure les quatre possibles sortides que suposadament examinava el document entregat al rei al juny o al juliol... Aquest desconegut document hauria de contenir sens dubte els plans d’Armada com a líder intel·lectual d’una conspiració per fer caure Suárez i reemplaçar-lo per un Govern de coalició sota la seua presidència”, indica Gracia citant l’informe.

Així mateix, afegeix que «a la còpia de l’informe que González va demanar a Múgica sobre aquell dinar, datat el 5 de novembre, es detalla la proposta de la “presidència per un neutral”, però també el modus operandi que Armada proposa: “Podria ser que el rei” fes venir a palau els líders polítics “sense cap exclusió” i suggeria que el rei “es veiés confortat per la formulació que fes Felip” en favor d’aquesta coalició presidida per un neutral». No obstant, Gracia remarca que l’informe “no transpira suspicàcia ni rebuig sinó una mena de neutralitat davant del pla”.

El mes de gener de l’any 1982, Múgica, Raventós i Siurana van declarar davant del jutge militar instructor del sumari del 23-F i sobre el dinar amb Armada, l’exalcalde va dir a la premsa que durant el dinar “vam parlar de temes que afecten l’exèrcit en una província com Lleida... Es volen veure qüestions que no existeixen en absolut en una reunió que no va tenir cap importància política”.

tracking