SEGRE

INFORME CONSELL D?EUROPA

Estrasburg critica mals tractes en comissaries i presons

Després de visitar centres de Catalunya, també a Lleida || Mètode de l’‘entrepà’ a detinguts i fixació amb corretges de presos

Vista panoràmica de la presó de Ponent.

Vista panoràmica de la presó de Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa va publicar ahir un informe sobre l’estat de les presons i comissaries de Catalunya, després de visitar algunes centres, entre els quals els de Lleida, on critica les “condicions inacceptables” en els centres de detenció de Mossos d’Esquadra, amb denúncies per maltractament, així com a les presons catalanes. Sobre les comissaries, l’informe assenyala que hi ha falta d’accés a la llum natural, una il·luminació artificial insuficient o mala ventilació. Així mateix, recull denúncies de maltractament per part dels Mossos en el moment de la detenció que consisteixen en “cops de puny i puntades de peu al cap i el cos”, així com cops de porra a detinguts mentre estan sotmesos al mètode de contenció conegut com a “entrepà”, que consisteix a mantenir la persona subjecta dels turmells entre dos matalassos de plàstic amb tirants de veta adherent.

En aquest sentit, la delegació del Consell d’Europa va trobar aquests matalassos a la comissaria de les Corts, a Barcelona, però els agents “no van saber donar una explicació” de l’ús. Encara que només hi ha una denúncia, l’organisme europeu considera “rellevant” que el Govern espanyol reconegui l’existència d’aquesta pràctica no autoritzada. En aquest sentit, el Consell d’Europa reclama a l’Executiu que recordi amb un “fort missatge” als Mossos que “el maltractament a persones detingudes és il·legal” i critica que no hi hagi un “compromís evident” per millorar les condicions de les comissaries. En el cas de les presons, l’organisme sí que veu un avenç per reduir la superpoblació, però mostra la seua preocupació per la contenció mecànica dels interns, així com l’existència de denúncies de maltractament físic, sobretot a Brians 1. El comitè va poder visitar zones de règim especial a quatre presons catalanes, entre les quals de la Ponent, en què ressalta la falta de funcionaris (menys de la meitat del nombre de presos) i recomana limitar el confinament per a sancions greus, a banda d’aplicar necessitats de gènere en les dones recluses.

tracking