SEGRE

Successos

Extraviats dos equips amb fonts radioactives de baixa activitat a Lleida

S’utilitzen per mesurar densitats i el Consell de Seguretat Nacional avisa que hi podria haver risc si s’obren o destrueixen

Extraviats dos equips amb fonts radioactives de baixa activitat a Lleida

Extraviats dos equips amb fonts radioactives de baixa activitat a LleidaCSN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha informat que s’han extraviat dos equips de mesura de densitat i humitat del terreny, que contenen dos fonts radioactives de baixa activitat (una de cesi-137 i una altra d’americi- 241/beril·li) pertanyent a l’empresa Inqua S.L.

En un comunicat aquest dilluns, aquest organisme ha explicat que els dos equips són de la firma CPN, model MC-3-122, i que cada un allotja dos fonts radioactives: una de cesi-137 de 370 MBq (10 mCi) i una altra d’americi-241/beril·li d’1,85 GBq (50 mCi) d’activitat nominal màxima.

L’equip conté fonts radioactives de categoria 4, en una escala d’1 a 5 establerta per l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica, sent 5 la categoria menys perillosa; i la categoria 4 es denomina 'Improbable que sigui perillosa per a les persones’, ja que les fonts radioactives es troben al seu interior, protegides i encapsulades.

El Consell de Seguretat Nuclear ha alertat que sí que podrien presentar-se riscos en cas d’obertura o destrucció de l’equip, que deixin les fonts sense les seues proteccions, per la qual cosa ha reclamat que qualsevol persona que localitzi l’equip eviti la seua manipulació i avisi immediatament les autoritats, policia o truqui al 112.

Els equips són de color taronja, amb forma de capsa, tenen una nansa metàl·lica en la part superior, una pantalla de vidre amb un teclat numèric i un tub metàl·lic on s’allotja una de les fonts radioactives, i també disposa de la senyalització de material radioactiu.

El succés ha estat classificat com de nivell 1 en una escala de 7 en la Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

tracking