SEGRE

HABITATGE COMERÇ

Proposen habilitar pisos o garatges en locals buits a Lleida

Almenys el 30% dels baixos estan desocupats, i veïns i comerciants hi donen suport || La proliferació de locals buits tant als principals carrers com als barris de Lleida no ha fet més que augmentar des que va esclatar la crisi. Per això, els agents immobiliaris proposen a la Paeria que permeti reconvertir-los en habitatges o garatges, una idea que compta amb el suport del sector, del comerç i de les associacions de veïns.

Una illa sencera de locals buits al carrer de Vilaller, al barri de Cappont.

Una illa sencera de locals buits al carrer de Vilaller, al barri de Cappont.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de locals comercials buits a Lleida ciutat es va disparar arran de la crisi econòmica i continua augmentant tant en els barris més cèntrics com als afores. Per això, des del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària han proposat a la Paeria modificar la normativa actual per poder donar-los un nou ús reconvertint-los en habitatges o garatges. I és que segons assegura el seu president, Josep Maria Esteve, “a Lleida hi ha centenars de locals buits, almenys el 30 per cent del total” i aquesta mesura serviria per donar-los tant viabilitat econòmica com perquè alguns carrers deixin de ser “deserts comercials”.

No obstant, assenyala Esteve, “la Paeria s’hi ha mostrat reticent per ara, però creiem que reconvertir aquests espais en habitatges o garatges és una bona alternativa per, d’una banda, donar-los rendibilitat i, d’una altra, donar vida als carrers en els quals proliferen els locals buits”. I és que per poder reconvertir un local en un habitatge es necessita l’autorització de l’ajuntament, obtenir una cèdula d’habitabilitat, que costa uns 120 euros, complir una sèrie de requisits de ventilació i seguretat i el vistiplau de la comunitat de veïns. Així mateix, el president dels promotors afegeix que aquesta alternativa també pot pal·liar l’escassetat de pisos de lloguer a la capital, en què amb prou feines n’hi ha de disponibles. “Tant si agrada com si no, aquest és un debat que s’hauria de portar a terme”, recalca Esteve. Una alternativa que també veu amb bons ulls el president del Col·legi d’Administradors de Finques, Jaume Facerias, que assenyala que “és una bona alternativa, perquè sempre és més barat comprar un local que rehabilitar un habitatge”. També posa èmfasi que “no tots els locals estan habilitats per a això, per la qual cosa s’hauria de mirar amb lupa”.

Per la seua part, la presidenta de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Lleida, Pilar Pallàs, també dóna suport a aquesta mesura, “però amb pinces”. Diu que és una bona idea per donar un altre ús als locals “sempre que es compleixin els requisits mínims d’habitabilitat i de seguretat”. Una opinió que comparteix el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró. “No hi pot haver locals buits i gent sense casa i, si la llei ho permet, donaríem suport a aquesta mesura”, assenyala. El president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, també la recolza, encara que demana “que es consensuï a quines zones es podria fer aquesta reconversió i a quines no. A ningú li agrada veure locals buits”, conclou.

tracking