SEGRE

SALUT PÚBLICA

Rècord històric de pacients a Urgències de l'Arnau i de Prat de la Riba l'any passat

Des que hi ha registres, s’han assolit per primera vegada les 100.000 atencions a l’hospital i les 77.800 al CUAP || Salut ho atribueix a l’augment de població i a l’alta incidència de la grip

Imatge de la sala d’espera del Centre d’Urgències de Prat de la Riba.

Imatge de la sala d’espera del Centre d’Urgències de Prat de la Riba.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de pacients atesos pel servei d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova i el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba va aconseguir l’any passat un rècord històric, amb un total de 100.430 atencions a l’hospital i 77.801 al CUAP. De fet, des del 2007, any a partir del qual el departament de Salut fa públic el balanç anual per regions sanitàries, no s’havia superat mai el llindar dels 100.000 pacients a l’Arnau ni els 72.000 al Centre de Prat de la Riba, en funcionament des del 2014.

La xifra d’usuaris va augmentar un 3,71% a l’Arnau respecte al 2018, quan van ser 96.841; i per la seua banda a Prat de la Riba va pujar un 8,71%, quan hi va haver 71.566 atencions l’any anterior. La delegada de Salut, Divina Farreny, va atribuir ahir aquestes xifres a l’augment de la població. “És lògic que al llarg dels anys hi hagi més atencions, perquè som més ciutadans, a banda que també hi influeix que la població cada vegada és més envellida”, va afirmar, i va afegir que “a més, la incidència de la grip l’any passat va ser bastant forta, a diferència de l’actual”.

D’altra banda, malgrat que al CUAP les atencions van augmentar en un 8,71 per cent, Farreny va dir que “encara costa que malalts amb patologies lleus vagin a Prat de la Riba, en lloc de l’Arnau, on haurien d’anar només els casos greus”.

Les visites a Urgències es distribueixen de menys a més greus amb cinc nivells, amb l’1 com les més urgents i el 5 les que ho són menys.

Segons assenyala la memòria de l’Institut Català de la Salut (ICS) del 2018, la meitat de les urgències que va rebre l’Arnau de Vilanova s’haurien pogut atendre a Prat de la Riba. “Es tracta dels nivells 4 i 5”, va matisar Farreny, que corresponen a refredats, febre en persones sanes i traumatismes lleus. “A més, l’Atenció Primària pot atendre fins i tot còlics nefrítics”, va manifestar.

Amb l’objectiu d’intentar que pacients amb patologies menors “descongestionin” Urgències de l’Arnau i poder atendre més de pressa els greus, l’hospital va instal·lar dos pantalles de la previsió d’espera del CUAP, que obre els caps de setmana i des de les 20.00 hores fins a les 8.00 els dies feiners.

Una app de Salut informarà del temps d’espera a Urgències

La gerència territorial de Salut a Lleida té previst posar en marxa aquest primer trimestre una aplicació per al mòbil que informi del temps d’espera a Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova, del Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba i de l’hospital del Pallars. L’objectiu és “descongestionar” Urgències de l’Arnau, ja que molts pacients hi van per patologies que es poden atendre al CUAP.

tracking