SEGRE

EMERGÈNCIES BALANÇ

Es dispara la crema de contenidors i cotxes a Lleida, amb 211 en dos mesos

Els incendis de contenidors i vehicles es van disparar l’any passat a les comarques lleidatanes, amb més de cinc-centes sortides dels Bombers per aquest tipus de focs. Només entre els mesos de novembre i desembre, van sufocar 211 incendis, xifra que representa un 37% de les actuacions que es van dur a terme durant tot el 2019.

Un foc intencionat va calcinar tres vehicles estacionats al carrer Mart de la Mariola el mes de març de l’any passat.

Un foc intencionat va calcinar tres vehicles estacionats al carrer Mart de la Mariola el mes de març de l’any passat.ASSOCIACIÓGULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els incendis de contenidors i vehicles s’han disparat l’últim any a les comarques lleidatanes, amb més que cinc-centes sortides dels Bombers de la Generalitat per aquest tipus de focs. Només entre els mesos de novembre i desembre, els Bombers van sufocar 168 incendis de contenidors i 43 de vehicles, xidres que representen un 38,5% de les actuacions que es va portar a terme durant tot el 2019. L’augment del vandalisme i les protestes per la sentència del procés a mitjans del mes d’octubre van provocar que Lleida sigui, amb diferència, la població amb el nombre més alt d’aquests incidents, amb un total de 207 contenidors d’escombraries −una xifra que segons la Paeria ascendeix a 403 al sumar-hi els contenidors cremats en els quals no van arribar a actuar els Bombers− i 47 vehicles calcinats, més del doble dels 105 incendis que es van registrar durant el 2018.

Des de l’any passat, als barris de Cappont, la Mariola i la Bordeta es van produir diverses onades d’incendis que van culminar amb prop d’una desena de detinguts per focs intencionats. Entre aquestes últimes hi ha la que es va produir dimecres passat, quan la Guàrdia Urbana va arrestar per segona vegada en una setmana un home de 44 anys i veí de Terrassa. Se l’acusava de calar foc a un contenidor de l’avinguda Madrid i provocar un incendi de bosses d’escombraries a la porta lateral de l’església de Sant Pere. I a mitjans de novembre van detenir tres homes de 21, 23 i 41 per cremar almenys cinc contenidors en diversos carrers de Ronda i Mariola. També destaca la que va tenir lloc durant la revetlla de Sant Joan, quan la Policia Local va arrestar per un delicte de danys dos menors de 17 anys als quals es va atribuir la crema d’una trentena de contenidors que també van afectar quatre fanals, dos senyals de circulació, un arbre i un turisme.

L’Audiència de Lleida va condemnar un piròman a un any de presó per cremar sis contenidors

Així mateix, el mes de juliol passat, un veí de Lleida de trenta anys va ser denunciat per provocar diversos incendis urbans al barri de la Bordeta. Els agents policials el van sorprendre amb un encenedor a la mà, uns altres cinc a la butxaca, i dos metxes. Es van obrir diligències judicials.

Una trentena d’investigats per provocar incendis 

La Fiscalia va obrir el 2018 33 diligències penals per investigar persones com a presumptes autores de provocar incendis, un 37,7% més respecte a les 53 que es van obrir l’any anterior. Segons les últimes dades recollides a la Memòria del Ministeri Públic, hi va haver sis casos per focs amb perill per a la vida o la integritat física, set investigacions per focs forestals i vint per incendis per imprudència. Es tracta d’un delicte que representa tant penes de presó com abundants multes. En aquest sentit, l’Audiència Provincial de Lleida va condemnar l’any passat un piròman per incendiar el mes de desembre del 2015 sis contenidors a menys d’una zona hora a la Zona Alta. Com va publicar SEGRE, el tribunal li va imposar un any de presó per un delicte continuat de danys, encara que va quedar reduïda a l’aplicar un atenuant d’eximent incompleta, ja que l’acusat estava diagnosticat d’un trastorn mental i tenia dependència de l’alcohol. Segons els urbans que van declarar, quan van arrestar l’home, li van preguntar per què cremava contenidors i aquest va respondre que “perquè el divertia”. La sentència no era ferma.

tracking