SEGRE

CULTURA VIA PÚBLICA

Escultures més que deixades

Arts de Ponent denuncia el mal estat de les seues figures de fusta a la canalització i la Mitjana || Per la falta de manteniment i el vandalisme

Una de les escultures amb un tros de la base a terra.

Una de les escultures amb un tros de la base a terra.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La desena d’escultures de fusta ubicades al llarg de la canalització del riu Segre i a la Mitjana des del 2008 estan en molt mal estat i els autors, de l’Associació d’Arts de Ponent, lamenten que no s’hagin mantingut en tots aquests anys. Ara, l’entitat ha sol·licitat una reunió amb el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, per trobar una solució i millorar-ne l’aspecte degradat, causat per la falta de conservació i el vandalisme. La instal·lació va ser fruit de la col·laboració entre la Paeria i l’associació, després que les obres es creessin en el marc de la Festa del Medi Ambient del 2007.

“És una pena”, va manifestar un dels membres de l’entitat, Rafa Borlansa, que va lamentar que “s’estiguin degradant unes obres molt boniques”. Va explicar que es van fer de fusta “perquè és el millor material que representa la unió de l’art i la naturalesa” i que les van elaborar membres de l’associació i escultors de Guadalajara. De fet, part de la fusta prové de troncs d’arbres afectats per un incendi el 2005 en aquesta província.

“Cadascuna representa una cosa diferent”, va assenyalar Borlansa, que va dir que “hi ha figures associades a la màgia, altres que representen un mussol, una falcata, una lluna, un sol, un bolet i altres elements de la naturalesa”.

A moltes, a part d’estar degradades i amb pintades, també els falten parts de la figura perquè algú les ha arrancat o trencat. En una, per exemple, una part de la base s’ha degradat tant que ha caigut i és a terra al costat de l’escultura. “El vandalisme és inevitable, però la falta de manteniment no, i des d’un inici la idea era que s’haguessin conservat perquè tinguessin una llarga vida”, va assenyalar.

Els autors de les escultures són Ramon Ruiz, Andrés Mena, Mario Hernández, Julián Morancho, Carmen Roca, Chelo Alonso, Jordi Florensa, Rafa Borlansa, Sergi Herrera i Agustín Ortega.

Una de les escultures amb un tros de la base a terra.

Una de les escultures amb un tros de la base a terra.AMADO FORROLLA

tracking