SEGRE

El ple de l'ajuntament de Lleida avala el veto a l'Exèrcit a la fira d'FP

ERC, JxCat, Comú i PSC tomben la moció en què Cs reclamava no limitar la participació de cap organització a les fires

Una imatge del ple de la Paeria corresponent al mes de febrer, celebrat aquest divendres.

El ple de l'ajuntament de Lleida avala el veto a l'Exèrcit a la fira d'FPAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de l'Ajuntament de Lleida ha tombat, amb els vots contraris del govern municipal i el PSC, una moció de Cs amb què aquest grup pretenia instar la Paeria a demanar a Fira de Lleida que no veti i limiti la participació de cap organització en les seves fires, sempre i quan compleixi amb els paràmetres establerts per la Llei. D'aquesta manera, el Ple ha expressat el seu aval al Codi Ètic aprovat recentment pel Patronat de Fira de Lleida que veta la presència de l'Exèrcit al Saló de Formació i Treball (F&T).

La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha dit que l'únic objectiu del Codi Ètic de què s'ha dotat Fira de Lleida és "vetar la presència de l'Exèrcit" a la fira de Formació i Treball, que celebrarà la seva 14 edició els dies 16 i 17 d'abril. Ribes ha criticat que "vetant" la presència de la institució militar s'impedeix que joves puguin interessar-se per una "opció de futur" com pot ser l'Exèrcit. Ribes ha destacat que l'any passat més de 800 joves es van interessar al Saló F&T per l'estand estand de l'Exèrcit. També s'ha qüestionat si Mossos o la Guàrdia Urbana poden tenir presència en certàmens firals.

La segona tinenta d'alcalde Jordina Freixanet ha assenyalat que la presència de l'Exèrcit en una fira és "propaganda i reclutament" i ha dit que "les armes a les escoles no hi fan res". En el mateix sentit, el tercer tinent d'alcalde, Sergi Talamonte, ha afirmat que "les armes no eduquen, sinó que maten" i també ha expressat que "una fira d'educació no és un espai per al reclutament de menors". La regidora de JxCat ha recordat el compromís de Lleida com a "ciutat educadora" i ha exposat els valors entorn a la no-violència i de defensa la pau que això representa.

Des del PSC, han defensat que el Codi Ètic no suposa el veto la presència de cap organització al certamen, sinó que la decisió depèn de la direcció de Fira de Lleida. En aquest sentit, els socialistes han rebutjat la intromissió de la Paeria en les decisions de l'ens firal. Iglesias ha expressat el suport del grup als cossos i forces de seguretat de l'Estat i ha remarcat que l'Exèrcit també participa en labors humanitàries.

El Codi Ètic aprovat per unanimitat pel Patronat de Fira de Lleida –del qual en forma part la Paeria, a més de la Diputació de Lleida, la Generalitat i la Cambra de Comerç de Lleida- és un compromís basat en un conjunt de principis i valors ètics que estableix les pautes de conducta a tenir en compte en tota l'activitat firal. La finalitat principal del document és garantir i potenciar els principis i valors basats en la cultura de la pau, la defensa de la igualtat i els drets humans, tal com han recordat des del govern municipal.

El Ple insta Educació a consensuar amb els diferents agents un nou decret d'admissions

D'altra banda, l'Ajuntament de Lleida ha acordat instar del Departament d'Educació a iniciar de forma "urgent" una negociació amb totes les patronals, federacions d'AMPES, i sindicats "amb l'objectiu d'elaborar un nou decret consensuat " que "no limiti els drets d'elecció de centre i garanteixi el manteniment i la suficiència dels actuals concerts educatius", tal com reclamava el PP en la moció presentada per la formació, demanda a la qual també s'han sumat Cs i PSC, mentre JxCat s'ha abstingut.

Per contra, els vots en contra d'ERC, PSC i Comú han tombat el punt que demanava el suport de la Paeria als centres concertats "davant el seu unànime rebuig a la totalitat del Projecte de decret de programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya. Tampoc ha prosperat, amb els vots contraris d'ERC, JxCat i Comú, l'esmena de Cs per instar el Govern a incorporar en el projecte de decret l'obligació que el 25% de les classes es facin en llengua castellana.

Rebuig a l'adhesió a la Xarxa de ciutats lliures de tràfic de dones, nenes i nens destinats a prostitució

Així mateix, el Ple ha rebutjat l'adhesió de la Paeria a la Xarxa de ciutats lliures de tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució, tal com demanava la moció presentada pel PSC. En canvi, ha donat llum verda a la resta de punts, entre els quals l'Ajuntament es compromet a treballar per sensibilitzar la població del delicte que suposa el tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució. La moció també insta la Paeria a no aplicar sanciona a cap dona que exerceixi la prostitució i acompanyar-les per aquelles que desitgin deixar aquesta ocupació puguin fer-ho. Algunes formacions com ara ERC i Cs han reclamat a l'Estat la necessitat de regularitzar aquesta pràctica.

La Paeria reconeix l'honorabilitat de l'Ordre Maçònica i condemna la persecució de maçons durant la dictadura

Altrament, ha prosperat, amb els vots de tots els grups exceptuant l'abstenció del PP, la moció promoguda per l'Associació Cultural Lleida (ACULL) amb què la Paeria reconeix l'honorabilitat dels principis i valors maçònics de lliure pensament i tolerància fraternal i condemna la persecució de maçons a Catalunya durant la dictadura franquista. A la vegada, el text insta la Paeria a divulgar i donar a conèixer que "destacats lleidatans van mantenir vincles evidents i demostrats amb l'Ordre Maçònica, de la qual van extreure les capacitats i els fonaments per al seu treball inclusiu i compromès amb la societat de la ciutat". En aquest sentit, la proposta emplaça la Paeria a estudiar dedicar un carrer o plaça a una d'aquestes persones, en concret a Enric Godàs i Vila, fill de Frederic Godàs i Victorina Vila, fundadors del Liceu Escolar de Lleida.

L'Ajuntament de Lleida s'incorporarà a Tributs de Catalunya

En un altre àmbit de coses, el Ple ha donat llum verda, amb el suport del govern i del PSC, a la signatura del conveni de col·laboració de la Paeria amb l'Agència Tributària de Catalunya per intercanviar dades tributàries i crear una finestreta única que facilitarà les gestions de la ciutadania. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Lleida s'incorporarà a Tributs de Catalunya amb l'objectiu d'incrementar l'eficàcia i l'eficiència en l'aplicació dels tributs i de millorar la qualitat dels diferents serveis tributaris. Entre altres iniciatives, es preveu la posada en marxa de la finestreta única tributària en la primera fase del desenvolupament de l'acord, a través de l'Oficina de Gestió i Atenció Tributària de la Paeria i la delegació territorial a Lleida de l'Agència Tributària de Catalunya.

Acord amb la Diputació en matèria de sancions de trànsit

El Ple ha avalat per unanimitat el conveni entre l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida en matèria de sancions de trànsit. Amb aquest acord, l'ens provincial podrà executar els embargaments a les persones amb multes de trànsit per infraccions a la capital del Segrià i que estiguin en fase executiva. La llei impedeix els ajuntaments embargar comptes bancaris que no estiguin ubicats dins del seu municipi.

D'altra banda, la sessió ha aprovat també amb el suport de tots els grups la rectificació d'una errada detectada en les ordenances fiscals 2020, en què es limitava només al primer any de matriculació la bonificació en l'impost de vehicles de tracció mecànica del 25% als vehicles híbrids. Amb l'esmena d'aquesta errada, podran gaudir d'aquesta bonificació de la quota els titulars dels vehicles identificats com a ECO en el Registre de la DGT, aplicable en l'autoliquidació de l'exercici corresponent a la primera matriculació definitiva i en els anys posteriors.

Col·laboració amb la UdL per desenvolupar projectes de transició ecològica i energies renovables

Aprovació del text del Protocol de col·laboració entre la Paeria i la Universitat de Lleida per al desenvolupament de projectes relacionats amb la transició energètica i l'impuls de les energies renovables al municipi de Lleida, en el marc d'un projecte europeu de gestió de l'energia elèctrica, fotovoltaica i d'autoconsum compartit denominat Ekate, del qual l'Ajuntament és membre associat i en què participa la UdL. Des del PSC han platejat els seus dubtes pel fet que un dels investigadors que participarà en el projecte anava a la llista del Comú en les darreres eleccions municipals tot i no posar en dubte la seva vàlua professional a l'hora de prendre part en el projecte.

Així mateix, s'ha ratificat el conveni de col·laboració entre la Paeria i la UdL corresponent al curs 2019-2020 per a la incorporació a jornada parcial de mestres de les escoles bressols municipals a la Universitat de Lleida.

El Ple també ha donat llum verda a la creació del lloc de treball de vicesecretari/ària general adscrit a l'àmbit d'Alcaldia-Secretaria general. Altrament, també ha prosperat l'aprovació del text conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Lleida i la Fundació Champagnat (Maristes) per a la cessió de l'ús d'un local municipal situat als baixos del número 34 del carrer Lluís Millet. Així mateix, s'han aprovat les bases reguladores del concurs anual per a la participació de grups musicals i discjòqueis joves a les festes i esdeveniments musicals organitzats per l'Ajuntament de Lleida.

El regidor del PP, Xavier Palau, ha protagonitzat un dels moments curiosos de la sessió quan ha ensenyat una targeta vermella al govern municipal al qual ha acusat fer "postureig" en "defensar una cosa i després fer-ne una altra" en determinades qüestions que afecten la ciutat.

tracking