SEGRE

ADMINISTRACIÓ LABORAL

La meitat de la plantilla de la Diputació estarà en edat de jubilació en 10 anys

L’edat mitjana és de 55 anys, i tres de cada deu treballadors són interins

La meitat de la plantilla de la Diputació estarà en edat de jubilació en 10 anys

La meitat de la plantilla de la Diputació estarà en edat de jubilació en 10 anysMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’edat mitjana de la plantilla de la Diputació (408 treballadors actualment) se situa en 55 anys i durant la pròxima dècada 223 d’ells hauran superat l’edat de jubilació, segons dades de la corporació provincial. Per això, l’equip de govern ha iniciat un procés per cobrir vacants. Així mateix, la interinitat arriba al 29%.

La plantilla de la Diputació de Lleida ha envellit sense que s’hagin incorporat nous treballadors en els últims anys, tant per falta d’oposicions com pel veto estatal durant diversos exercicis a substituir el personal que s’anava jubilant. Aquesta circumstància ha portat que l’edat mitjana dels treballadors ja se situï en els 55 anys i, segons estimacions de la mateixa corporació, en la pròxima dècada un total de 223 empleats tindran 65 anys o més, és a dir, hauran superat l’actual edat legal de jubilació. Això no implica forçosament que es retirin, però podrien fer-ho sempre que no canviï la legislació.

Segons aquestes estimacions, el 2020 assoleixen els 65 anys onze treballadors de la Diputació i entre el 2021 i el 2030 ho faran cada any 15, 16, 23, 24, 16, 17, 36, 23, 25 i 17 treballadors. L’actual relació de la plantilla estableix que la corporació compta amb 483 llocs de treball, dels quals estan ocupats 408, segons va avançar el president, Joan Talarn, en un ple al desembre. Això implica que el 16 per cent de la plantilla està sense cobrir. Per això Talarn va anunciar la convocatòria de diversos processos de contractació aquest any.

El president va anunciar la contractació de 65 persones per cobrir la majoria de les vacants

La directora de Recursos Humans de la corporació, Belén Jové, va explicar ahir que afrontaran un procés d’estabilització de la plantilla a través de la creació d’una borsa de treball i amb la convocatòria d’una oferta pública d’ocupació. Va situar aquest procés a finals d’any. Va admetre a més que fa anys que no es plantegen convocatòries (ni trasllats ni oposicions) i que la que es va posar sobre la taula l’any passat va quedar sense resoldre.

D’altra banda, la ràtio d’interins és també elevada i assoleix gairebé tres de cada deu treballadors (és del 29 per cent), molt lluny del 8 per cent d’interinitat màxim a què obliga ara la llei estatal aquest any (vegeu el desglossament). El capítol de personal representa una despesa de 22,75 milions d’euros en la previsió de pressupost d’aquest any, la qual cosa equival al 17 per cent del volum total. La previsió és cobrir 60 de les 80 places vacants.

La llei estatal obliga a reduir al 8 per cent els treballadors interins

Durant anys, la llei estatal per a la reforma local (LRSAL) va limitar la taxa de reposició del personal al servei de l’administració pública que es jubilava. Aquesta llei (de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local) va entrar en vigor el 2014 i va retallar la capacitat de les corporacions locals de contractar més personal. Això ha comportat un envelliment de les plantilles i un augment de les places vacants. Tanmateix, les lleis de pressupostos aprovades cada any han anat reduint les limitacions a la contractació, de manera que primer es va permetre una taxa de reposició del 50% i s’ha anat ampliant. D’altra banda, l’Estat ha volgut reduir recentment de forma dràstica la temporalitat del personal que treballa per a les administracions públiques. En el cas de la Diputació és gairebé del 30% i la llei estatal de pressupostos del 2018 va fixar aquest 2020 com a termini per assolir un 8% màxim d’interinitat a les corporacions. Per això, la majoria de les administracions locals estan en ple procés de regulació de la plantilla interina. Això afecta també de forma especial els cossos policials municipals, ja que en aquest cas es va avançar l’edat de jubilació als 59 anys.

Noves contractacions permetran reduir les hores extres

El president de la Diputació, Joan Talarn, va anunciar la contractació de 65 persones per cobrir bona part de les vacants que hi ha actualment a la corporació (75 de les 483 places que contempla la relació de llocs de treball) en un procés d’estabilització de la plantilla. Això suposarà incrementar el capítol de personal del pressupost provincial en 1,5 milions d’euros. La partida suposa 22 dels 133 milions dels comptes per al 2020. Les contractacions permetran a més reduir de forma dràstica les hores extres que suporta la plantilla actual. De fet, Talarn va explicar que el cost de les hores extres treballades el 2019 suposa un desemborsament de fins a 160.000 euros. Per acabar amb aquesta situació l’equip de govern preveu afrontar de manera prioritària la creació d’una borsa de treball durant aquest any. Aquesta mesura servirà per reduir també l’elevada taxa d’interinitat. Precisament, el col·lectiu de treballadors interins va protestar dimecres passat i va denunciar la seua situació, que va qualificar de frau de llei. Va alertar també que la UE està investigant Espanya per aquesta raó i està pendent que es pronunciï. Demanen que s’aturin fins llavors les oposicions.

tracking