SEGRE

SUCCESSOS BALANÇ

Els jutjats lleidatans registren quatre denúncies al dia per maltractament

L’any passat van comptabilitzar 1.528 causes per violència masclista || Es van dictar 278 ordres de protecció a víctimes, de les quals sis eren menors d’edat

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jutjats lleidatans van registrar l’any passat una mitjana de quatre denúncies al dia per maltractament. Segons el balanç publicat ahir per l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere del Consell General del Poder Judicial, el 2019 els tribunals van comptabilitzar un total de 1.528 denúncies per maltractament a dones a les comarques lleidatanes, una xifra que es manté estable respecte al 2018, segons aquestes xifres. L’informe judicial assenyala que els tribunals de la província van dictar l’any passat un total de 278 ordres de protecció, la majoria d’allunyament i prohibició de comunicació, a víctimes de maltractament en l’àmbit de la parella, de les quals sis eren menors d’edat, una més que el 2018. Pel que fa a les conseqüències d’aquesta xacra social, els jutjats lleidatans van condemnar l’any passat 329 maltractadors, la qual cosa representa un increment del 10,7% en un any. En aquest sentit, el Poder Judicial assenyala que Lleida compta amb un dels percentatges més elevats de condemnes per processats de violència de gènere, amb el 95,6%.

Respecte a la presentació de les denúncies, segueix preocupant la baixa implicació de les persones més pròximes a les víctimes que pateixen aquest tipus de violència. El 2019, les denúncies presentades per familiars ni tan sols van representar el 2% del total de casos registrats als jutjats de la província de Lleida. La majoria de les denúncies, segons el Poder Judicial, les presenten les mateixes víctimes.

Quatre adolescents d’entre 16 i 17 anys van ser condemnats per violència masclista a Lleida

Una vegada arriba el cas a judici, les víctimes poden acollir-se al dret a no declarar contra els maltractadors en cas de mantenir una relació sentimental. En aquesta situació es van trobar 160 víctimes l’any passat, que es van acollir a aquesta dispensa i no van declarar al judici, la qual cosa reflecteix un augment del 25% respecte al 2018.

El Poder Judicial assenyala que a la província de Lleida es van comptabilitzar l’any passat una ràtio de 71 denúncies per violència masclista per cada 10.000 dones, per sobre de la mitjana catalana, que se situa en les 55 de mitjana, i de l’estatal, en 67. Així mateix, quatre menors d’edat, d’entre 16 i 17 anys, van ser condemnats l’any passat a la província de Lleida per violència masclista, tres més que durant el 2018.

tracking