SEGRE

ESNOTICIA

Més del 90% de l'hostaleria de Lleida ja prepara ERO temporals

Afectaria la major part dels 10.000 empleats del sector a la demarcació || La Federació recomana fer-ho perquè “si no hi ha mobilitat, no hi ha clients”

Imatge de l’hotel Sansi de Lleida ciutat, que s’ha ofert per atendre emergències sanitàries.

Imatge de l’hotel Sansi de Lleida ciutat, que s’ha ofert per atendre emergències sanitàries.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 95% dels establiments d’hostaleria de Lleida preparen Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) davant de la crisi generada a causa de la pandèmia del coronavirus. El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va explicar que “estem recomanant l’ERTO mentre duri el coronavirus” perquè “si no hi ha mobilitat no hi ha clients”. Això provoca que “les empreses no tenen ingressos mentre es mantenen les mateixes despeses”. Per la seua part, fonts de la Federació van apuntar que “no hi ha una altra solució, perquè no podem aguantar oberts”. Van assenyalar que a Lleida hi ha 10.000 treballadors al sector i aquests ERTO afectaran la gran majoria dels empleats. Aquesta mesura té per objectiu “evitar generar despesa”.

A diferència d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), un ERTO permet a les empreses adoptar mesures de forma temporal per poder salvaguardar la mateixa existència de la firma. Quan es presenta un expedient temporal, s’ha d’indicar una data d’inici i una altra de final. En el cas del sector hoteler de Lleida, en els ERTO s’indica que aquest acabarà “quan acabi la declaració d’estat d’alarma o quan es recuperi l’activitat”. Diversos hotels han ofert les seues instal·lacions per poder atendre possibles emergències sanitàries, com per exemple l’hotel Sansi de la capital del Segrià.

Així mateix, Castellarnau va assegurar que amb la pandèmia, la pràctica totalitat dels hotels tancarà. Això també ve motivat per l’ordre de la Generalitat, que va obligar a tancar les pistes d’esquí. A més, el sector també tem pels perjudicis que l’estat d’alarma pot generar a la campanya turística de Setmana Santa. En aquest sentit, el sector dels esports d’aventura del Sobirà ja va decidir ajornar la setmana passada l’inici de la temporada, que estava previst per dissabte passat.

A més, fonts sindicals van apuntar que s’han trobat amb casos de treballadors que no poden acreditar el motiu de la seua baixa perquè els professionals sanitaris no els atenen. Per això, van assegurar, poden ser acomiadats al no acudir al seu lloc de treball.

Ferrocarrils envia a casa els treballadors d’Espot i Port Ainé

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va enviar ahir a casa els treballadors d’Espot i Port Ainé després de la reunió del Procicat. Fonts d’FGC van apuntar que la direcció de l’empresa “va donar la instrucció de quedar-se a casa a tots els treballadors de les seues estacions de muntanya” a causa del coronavirus. Van afegir que no es rescindirà cap contracte i que esperen com acaba la temporada després que la Generalitat ordenés el tancament de totes les pistes d’esquí catalanes. De moment, es mantenen treballadors de guàrdia.

tracking