SEGRE

PUGENBAIXENS?HA DE VETLLAR

Delinqüència confinada

La implantació de l’estat d’alarma ha provocat que els delictes més comuns, com robatoris i furts, hagin pràcticament desaparegut i que amb prou feines es registrin accidents de trànsit || Mossos i els altres cossos vetllen especialment per la violència masclista i estafes a gent gran

Imatge d’un cotxe patrullant per uns Camps Elisis de Lleida completament buits.

Imatge d’un cotxe patrullant per uns Camps Elisis de Lleida completament buits.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Trobar bones notícies en els darrers dies és molt difícil. Tanmateix, hi ha alguns brots verds. És el cas de la delinqüència i de la sinistralitat a les carreteres, que en les dos últimes setmanes han baixat fins a mínims històrics a causa de l’estat d’alarma i, principalment, el confinament. Tot i que encara és molt aviat per oferir dades definitives sobre el descens dels delictes, tant els Mossos d’Esquadra com la Guàrdia Urbana de Lleida afirmen que, per exemple, els robatoris i els furts han pràcticament desaparegut. Succeeix una cosa similar amb els accidents de trànsit, sense gairebé incidents. L’última víctima mortal a Ponent és de fa un mes i mig.

“El confinament ha provocat que la gent s’hagi hagut de quedar a casa. Això, per exemple, suposa que no es produeixin robatoris en habitatges, que són els que generen més inseguretat”, afirma l’inspector Xavier Ribelles, cap de l’Àrea Bàsica Policial del Segrià, les Garrigues i Pla d’Urgell. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va xifrar el descens de l’activitat delinqüencial a Catalunya en més del 50%, mentre fa dos dies va elevar aquesta reducció fins un 83%. Dades similars apunten des de la Guàrdia Urbana de Lleida. La setmana passada, per exemple, van detenir quatre persones per sengles robatoris en establiments i aquest mateix dijous, un lladre que van sorprendre quan robaba dins d’un cotxe.

Continuen vetllant per la seguretat però també per evitar que la gent se salti el confinament

En canvi, a tots dos cossos els preocupa la violència masclista, que, en aquest cas, pot veure’s incrementada pel confinament. Per això, incrementen el contacte amb les víctimes. En definitiva, la pandèmia ha suposat un canvi de metodologia. Ara, les patrulles policials no només han passat a vetllar per la seguretat ciutadana sinó a fer-ho, principalment, per evitar que les persones se saltin la prohibició de sortir al carrer.

Tot aquell qui estigui en la via pública pot ser requerit perquè justifiqui la seua presència. En deu dies, han aixecat més de 1.000 actes arreu de la província.

Els delictes han baixat en aquestes últimes setmanes pel confinament. Quins són els que més han descendit?

Els robatoris i els furts. Pràcticament no s’han produït robatoris en domicilis perquè la gent és a casa, però tampoc en establiments. Els robatoris violents, que són aquells en què els autors intimiden o agredeixen les víctimes, pràcticament han desaparegut.

I quins són els delictes que més els preocupen ara?

La violència masclista, sense cap dubte. Cal tenir en compte que els ciutadans es troben en els seus habitatges i es poden produir més episodis d’aquest tipus.

Hi ha delictes que han augmentat aquests dies?

Sí, especialment les estafes i els intents de frau, ja siguin per telèfon o per internet. En especial, busquen els més vulnerables, com la gent gran.

L’activitat principal dels Mossos són ara els controls pel confinament.

Sí, sens dubte. La gran prioritat és reduir al màxim la mobilitat de la ciutadania per evitar que el virus es propagui.

Què els ha sorprès?

Que hi ha moltes persones que no volen entendre i que no respecten la prohibició de sortir al carrer i això que les multes són importants.

Suposo que s’han de trobar situacions de tot tipus.

Des de persones que vénen de pescar a d’altres que tornen de l’hort.

Imatge d’un cotxe patrullant per uns Camps Elisis de Lleida completament buits.

Imatge d’un cotxe patrullant per uns Camps Elisis de Lleida completament buits.ITMAR FABREGAT

tracking