SEGRE

EVOLUCIÓ DEL COVID-19 A LLEIDA

Els morts a Lleida arriben als 36 després de registrar-se'n 14 en poc més d'un dia

Hi ha vint noves altes hospitalàries, 142 positius més i 40 ingressats a l’UCI

Imatge d’ahir a la nit de la porta d’accés a Urgències de l’Arnau.

Imatge d’ahir a la nit de la porta d’accés a Urgències de l’Arnau.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La xifra de morts pel coronavirus a Lleida s’eleva ja a 36 després que ahir el departament de Salut informés de 14 noves morts en un dia i mig. Així mateix, hi ha 142 positius confirmats més, amb la qual cosa gairebé assoleixen els 500. La mitjana d’edat dels infectats és de 64,3 anys, mentre que la dels morts s’acosta als 82.

Lleida va registrar ahir la pitjor jornada des que va començar la pandèmia del coronavirus amb 14 morts i 142 nous positius des del matí de dijous, una xifra que eleva a 36 les defuncions i a 495 els infectats. Així ho va explicar la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, que va detallar que dotze dels morts corresponen a la regió sanitària de Lleida (les comarques del pla) i els altres dos, a la del Pirineu i Aran, mentre que dels 142 nous positius 103 són del pla i 39, del Pirineu. Actualment, a la província hi ha 211 hospitalitzats pel coronavirus, dels quals 40 es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI) dels hospitals Arnau i Santa Maria.

Així mateix, en l’últim dia i mig s’han donat 20 altes hospitalàries, 13 al pla i 7 al Pirineu, per la qual cosa la xifra total d’ingressats que ja s’han recuperat és de 46.

Farreny va precisar que les xifres “són de les últimes 36 hores, mentre que les donades dijous només eren de 12”, la qual cosa explica en part el gran augment de morts i contagiats registrat en el recompte d’ahir. També va detallar que la mitjana d’edat dels infectats és de 64,3 anys, mentre que la dels morts ascendeix als 82.

Paral·lelament, el responsable del servei de Vigilància Epidemiològica de Salut a Lleida, Pere Godoy, va assegurar que del total de casos confirmats un 35% han requerit atenció hospitalària, alhora que va assenyalar que desconeixen l’origen del contagi del 45% dels 494 positius. Aquest fet palesa que s’han produït nombrosos casos de transmissió comunitària després que el primer gran focus fos el dels participants en un viatge de l’Imserso a Benidorm.

D’altra banda, el gerent de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Ramon Sentís, va dir que actualment estan ocupades gairebé les meitats de les places d’UCI de l’Arnau de Vilanova, el límit de les quals va fixar “sobre les 80 o 90”. Va explicar que després d’omplir-se les 22 de l’UCI convencional i les 8 de la Unitat Coronària, n’han habilitat d’altres a les sales de reanimació i tots els quiròfans menys tres, que es reserven per a operacions oncològiques que no es poden demorar i les que cal practicar per via d’urgència. Sentís va dir que la dotació de nous llits d’UCI està condicionada per la falta d’equipament, bàsicament respiratoris, i de personal especialitzat, de manera que han creat equips dirigits per metges de cures intensives, anestesistes i cardiòlegs. Sentís va dir que la setmana que ve esperen rebre quaranta respiradors d’alt flux.

Salut no preveu el pic màxim de la pandèmia abans de dos setmanes La pandèmia del coronavirus seguirà a l’alça a Lleida almenys unes dos setmanes, segons les previsions de què disposa Salut. “És difícil tenir una estimació precisa, ja que el virus va arribar a Lleida més tard que a altres províncies, però podríem tardar entre 10 i 14 dies a arribar als pics màxims de contagi”, va manifestar Pere Godoy. No obstant, va indicar que el ritme de transmissió del Covid-19 “és inferior al de la mitjana catalana i estatal”, alhora que va vaticinar que “és possible que després de les primeres onades les següents siguin més lleus, ja que ja hi haurà immunitat en diversos grups d’edat i de població”. Godoy va reconèixer que, malgrat que oficialment hi ha 494 contagiats, “la xifra real és més elevada perquè només hem fet proves a pacients greus o de grups de risc”. D’altra banda, Salut espera que a mitjans de la setmana que ve puguin començar a arribar a Lleida els equips de diagnòstic ràpid que facilitaran les proves, ja que es preveu distribuir-ne uns 50.000 a Catalunya.

tracking