SEGRE

ESNOTICIA

Metges proposen 4 col·lectius prioritaris per fer les proves

Mentre no hi hagi prou recursos per a tota la població

Sanitaris del Santa Maria acompanyen una pacient mentre es posa en contacte amb familiars.

Sanitaris del Santa Maria acompanyen una pacient mentre es posa en contacte amb familiars.¿A QUÉ PERSONAS SE LES HACE LA PRUEBA?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia del coronavirus ha provocat un debat sobre quina és la millor manera de detectar nous casos per controlar i evitar la propagació de la malaltia. Hi ha tres proves de detecció: la PCR, el test serològic ràpid i el test ràpid (ja s’ha descartat). Després d’haver restringit inicialment les primeres només per a casos més greus i haver utilitzat també els tests, Salut ha acabat optant ara per la PCR com a mecanisme per controlar la malaltia i n’ha generalitzat l’ús, ja que a partir de demà els CAP podran fer-la a tots els que tinguin símptomes. Experts de Salut a Lleida afirmen que la prova “més important i la de referència” per diagnosticar el Covid-19 és la PCR. Consisteix en l’extracció de secreció del nas i de la faringe per analitzar la presència del virus al laboratori. A Lleida es fa al de l’hospital Arnau i fins al 28 d’abril, s’havien realitzat 7.623 PCR, de les quals 2.098 havien donat positiu.

Respecte als test serològics, en els quals s’extreu una gota de sang del dit, a Lleida se n’han fet uns 1.200. “Ha d’haver passat set dies des de l’inici del contagi perquè detecti els anticossos, per la qual cosa si dóna negatiu no significa que no hagis passat la infecció”, van subratllar les mateixes fonts. A més, no indica fins quan es té la immunitat. “És un tema complex”, van apuntar. En relació amb els altres tests ràpids que detecten si es té el virus, Salut els ha deixat d’utilitzar, ja que la fiabilitat és mínima.

Per la seua part, el ministeri de Sanitat vol saber quin és el nivell d’immunització de la població i ha optat per fer els serològics a 90.000 persones, 1.104 a Lleida.

madrid

La Comissió Assessora Covid-19-OMC que ha posat en marxa el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (Cgcom) ha publicat el primer informe elaborat per trenta experts de diverses àrees, centrat en les proves diagnòstiques per al Covid-19. Un dels punts importants és a qui es fan les proves, tenint en compte que no hi ha prou capacitat per poder cobrir totes les necessitats. Així, els experts han identificat quatre grups d’alta prioritat a l’hora d’utilitzar els recursos diagnòstics que hi ha.

En primer lloc hi ha tot el personal sanitari i de cossos de seguretat que puguin estar en contacte amb pacients de Covid-19. “Si una part significativa de la propagació del virus s’ha donat en el contacte amb aquest personal, focalitzar la intervenció en aquest node pot ser molt efectiu.”

En segon lloc, els casos sospitosos i els seus contactes, “per controlar el brot i prevenir un rebrot”. En tercer lloc, els pacients ingressats i residents de geriàtrics i de sociosanitaris. “En les persones més vulnerables un cas pot tenir efectes més greus i propagar-se el virus de manera més ràpida.” Finalment, els experts destaquen que és important fer proves a aquelles persones que es desplacen cap a entorns d’alta vulnerabilitat i baixa prevalença, on hi ha pocs casos, entre províncies amb diferent fase de desconfinament o els que facin visites a les residències.

Quins són els criteris per fer la PCR?

Fins ara, el protocol era que es feia a aquelles persones que tenien símptomes i formaven part del personal sanitari, de residències, aquelles que havien de ser ingressades, les persones que el metge considerava i en els casos en els quals hi hagués hagut un brot en un grup de gent. Tanmateix, a partir de demà les PCR es faran als Centres d’Atenció Primària i a totes aquelles persones que tinguin símptomes. Sempre prescrites pel metge.

Vostè és partidari de fer proves massives amb el desconfinament?

Totalment. Ara començarem a sortir de casa i cal detectar tots els casos possibles per aïllar-los catorze dies als seus domicilis i controlar els seus contactes. Cal tenir en compte que una persona infectada pot encomanar el virus dos dies abans de tenir símptomes. Per aquesta raó, les autoritats sanitàries insistim molt a mantenir un distanciament social, a més a més que existeixen casos que no arriben a presentar cap símptoma.

Aposta per fer proves a col·lectius que han d’estar de cara al públic, com funcionaris o professors?

Ara mateix no està indicat, al contrari del que passa amb personal sanitari i de residències. Potser es podria fer el test d’anticossos a aquests col·lectius, però de moment no està previst.

Quan es faran tests a tot el personal sanitari? És una de les seues grans demandes.

Sí que es fa la prova PCR a aquells professionals que tenen símptomes. Respecte a si se’ls ha de fer el test d’anticossos per si ja han passat el Covid-19, el millor serà esperar que existeixi un test serològic molt més fiable que els que hi ha ara, ja que actualment pot donar falsos negatius. Ara per ara s’està començant a fer la prova serològica no ràpida. És a dir, s’extreu sang en vena, com quan es fa una anàlisi, per detectar si una persona té els anticossos de l’hepatitis. Aquesta prova és molt fiable. Hi ha dos anticossos del SARS-CoV-2, l’IgM, que significa que la infecció és aguda i s’ha produït durant l’últim mes, i l’IgG, que vol dir que fa bastant temps que s’ha tingut la malaltia. Alguns tests ràpids indiquen la presència d’aquests dos anticossos i d’altres només detecten si es té algun dels dos o bé els dos, però sense concretar quin.

Creu que hi pugui haver un risc de rebrot a Lleida? Quants lleidatans són immunes?

Personalment, crec que no més del 10 per cent de la població de Lleida ha passat el coronavirus i potser sí que se supera aquest percentatge per sobre entre el personal sanitari i de geriàtrics. Llavors, això indicaria que la població encara és molt susceptible a la infecció. És veritat que la transmissió del coronavirus ha baixat, però amb el desconfinament haurem d’estar molt pendent dels treballadors temporers, que són un col·lectiu amb alt risc de tenir altres malalties, com la tuberculosi, a més que conviuen en condicions molt vulnerables. Les diverses institucions hauran de fer una atenció extrema en aquells llocs on convisquin els temporers i vigilar que es compleixi el distanciament social, la higiene de mans les vint-i-quatre hores i que utilitzin mascaretes. A més a més, caldrà facilitar-los l’accés al sistema sanitari per actuar ràpidament si hi ha contagis i poder aïllar tant els afectats com aquelles persones amb qui han estat en contacte. A Lleida tenim una indústria agroalimentària molt potent amb molts empleats i la prevenció és imprescindible. En aquest sentit, hi ha empreses que prefereixen fer proves per saber si els seus treballadors són positius del Covid-19, però s’obliden de posar gels per desinfectar les mans al lloc de treball i vigilar que es mantinguin les distàncies. És molt més important la prevenció que fer proves sense sentit.

Sanitaris del Santa Maria acompanyen una pacient mentre es posa en contacte amb familiars.

Sanitaris del Santa Maria acompanyen una pacient mentre es posa en contacte amb familiars.¿A QUÉ PERSONAS SE LES HACE LA PRUEBA?

Sanitaris del Santa Maria acompanyen una pacient mentre es posa en contacte amb familiars.

Sanitaris del Santa Maria acompanyen una pacient mentre es posa en contacte amb familiars.¿A QUÉ PERSONAS SE LES HACE LA PRUEBA?

tracking