SEGRE

CORONAVIRUS ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA

El TSJC proposa judicis a les tardes i controls de temperatura

Barrientos augura una situació de “gairebé col·lapse” i les vistes suspeses ompliran els propers quatre mesos || Presenta una proposta per recuperar l'activitat

Barrientos, l’octubre passat a Lleida, amb la presidenta de l’Audiència, Lucía Jiménez.

Barrientos, l’octubre passat a Lleida, amb la presidenta de l’Audiència, Lucía Jiménez.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, augura una situació de “gairebé col·lapse” a l’acabar el confinament, amb un augment important d’assumptes als tribunals. Per evitar-ho, Barrientos veu “imprescindible habilitar la tarda” per a judicis i vistes, també perquè les mesures sanitàries perquè no hi hagi aglomeracions forçaran que, al matí, no totes les sales puguin obrir alhora. El TSJC ha elaborat una proposta per recuperar progressivament l’activitat judicial combinant la modalitat presencial i la telemàtica i en la qual es preveu un màxim del 33% d’aforament a les sales.

Barrientos també explica que han proposat a la conselleria de Justícia que es facin controls de temperatura als accessos als jutjats, una pràctica que veuria “oportuna” en edificis com la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Quant a les perspectives a reprendre l’activitat judicial habitual, va assenyalar que els jutjats rebran molts assumptes per conflictes relacionats amb la pandèmia, la qual cosa s’haurà “de conciliar amb un progressiu augment de la plantilla amb estrictes mesures de seguretat”. Calcula que només amb els judicis suspesos els últims dos mesos s’omplirà el calendari d’assenyalaments durant tres o quatre mesos, ja que d’ara endavant s’evitarà que coincideixin diversos judicis en hora i lloc per impedir aglomeracions a les sales d’espera.

Aquest any també s’ha habilitat tres setmanes al mes d’agost per prevenir un col·lapse als jutjats, i Barrientos va explicar que s’aplicaran a Catalunya seguint les recomanacions del CGPJ perquè es limitin les vistes, fent només les urgents. Va assenyalar que, al ser el mes més habitual per fer vacances, a l’agost serà probable haver de suspendre un judici si no compareix un testimoni, i va posar l’exemple dels judicis penals, en els quals molts testimonis són policies: “Es podria obligar el policia a anar-hi, però no passarà”. Els jutjats recuperen aquesta setmana a poc a poc la normalitat amb la tornada del 30 per cent de la plantilla.

El sindicat STAJ va denunciar que la tornada s’ha fet sense les mesures de seguretat necessàries, per la qual cosa va reclamar material de protecció per a tot el personal.

tracking