SEGRE

ESNOTICIA

Salut esperarà uns dies per avalar que Lleida passi de fase

Afirma que ha detectat “cadenes de transmissió” en empreses agroalimentàries

La consellera de Salut, Alba Vergés, en una compareixença de premsa.

La consellera de Salut, Alba Vergés, en una compareixença de premsa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut no ha demanat a Madrid que Lleida passi dilluns a la fase 2 a l'haver detectat cadenes de transmissió de coronavirus en empreses agroalimentàries, residències i centres sanitaris i un augment de casos al pla des de l'entrada a la fase 1 el dia 11. No obstant, no descarta fer-ho d'aquí a uns dies en funció de l'evolució.

Gerra d’aigua freda per als lleidatans del pla. I és que la regió sanitària de Lleida podria quedar-se dilluns que ve a la fase 1 a l’haver detectat el departament de Salut “cadenes de transmissió” de Covid-19 en “empreses agroalimentàries”. També ha constatat un repunt de casos en residències geriàtriques i entre personal sanitari a la regió des de l’entrada a la fase 1 el dia 11. Davant d’aquest escenari, Salut ha decidit “esperar un parell de dies” abans de demanar al ministeri el pas de Lleida a la fase 2, per comprovar l’evolució d’aquestes incidències i mantenir la regió a la fase 1.

Salut detalla que a la regió sanitària de Lleida el dia 11 la taxa d’incidència acumulada en set dies era de 12,1 casos de Covid-19 per 100.000 habitants, mentre que divendres passat dia 22, havia ascendit a 42,7. Si repassem les xifres dels últims dies, el departament va notificar 41 nous contagis el dia 22, així com 111 positius més dissabte 23, 28 més diumenge i ahir, 51.

Una nova defunció a Lleida, 51 nous encomanats i 3 altes hospitalàries

Comparant les xifres de Lleida amb Girona, una regió sanitària que Salut sí que ha demanat que canviï de fase dilluns, la situació entre els dos territoris és ben diferent. La regió sanitària de Girona registra tot just 15 nous casos per cada 100.000 habitants, mentre que Ponent pràcticament triplica aquesta taxa, amb els 42,7 esmentats.

De fet, arriba a més que duplicar la incidència registrada a la ciutat de Barcelona (19,4), que fins ara s’havia demostrat com un dels principals problemes en la lluita contra la pandèmia a Catalunya. L’Alt Pirineu i Aran ratifica les bones dades amb tot just 7,4 casos per cada 100.000 habitants durant els últims set dies.

De totes maneres, Vergés va dir que no descarten demanar que Lleida acabi passant a la fase 2, però que prefereixen “esperar-se un parell de dies”. “Volem comprovar si aquesta tendència es manté a l’alça o es pot controlar i està tot identificat”, va afirmar la consellera, i va afegir que “això no vol dir que dilluns no passi, simplement vol dir que no hem fet la proposta, però podria ser que la fem més endavant i esperem poder fer-la”.

Va assegurar que els professionals de Salut no estan “especialment preocupats” perquè el volum de casos detectats “no és gaire gran”, però va subratllar que és un tendència que demana “prudència” i estudiar la qüestió “amb calma”.

Salut va fer pública ahir una defunció més per coronavirus al pla, la qual cosa eleva la global de la província a 231. No obstant, aquesta mort no va tenir lloc diumenge sinó dissabte, segons va detallar el mateix departament. Del total de víctimes mortals, 201 són de la regió sanitària de Lleida i els altres 30 de la del Pirineu i Aran, que fa setmanes que no registra cap defunció.

Respecte als nous casos, se’n van comptabilitzar 41, de manera que el total ascendeix a 2.713, i Salut va afirmar ahir al matí que els repunts registrats en els últims dies es podrien deure a “retests a persones que ja havien donat positiu prèviament i que potser no s’havien comptabilitzat com a nous i no ho són, o que siguin persones que van començar a tenir símptomes a l’abril però que encara no els havien fet les proves”.

A més, va recordar que actualment els Centres d’Atenció Primària fan la prova del coronavirus a les persones que presentin símptomes. D’altra banda, ahir hi va haver tres altes hospitalàries més a Lleida, cosa que eleva la xifra a un total de 231.

Detectats casos en un escorxador i alerta a la campanya fructícola

La conselleria de Salut va assenyalar ahir el sector agroalimentari com a origen de la preocupació pels nous casos de coronavirus al pla de Lleida, després que els sindicats alertessin durant les últimes setmanes per la situació en alguns escorxadors i els alcaldes del Baix Segre llancessin la veu d’alarma davant la por de convertir-se en una nova Conca d’Òdena en plena campanya de la fruita. Durant les últimes setmanes, CCOO va afirmar que s’havien comptabilitzat tres casos de treballadors ocupats a les instal·lacions de l’escorxador d’aus Milsa de la ciutat de Lleida, encara que estan contractats a través d’una empresa de treball temporal, segons el sindicat.

També UGT havia presentat una denúncia contra el Grup Jorge, adduint que al seu escorxador de Mollerussa no es contemplaven totes les mesures de seguretat davant el Covid-19, una situació que ara es dóna per superada després d’una sèrie de mesures per part de l’empresa. Mentrestant, al Baix Segre, els municipis tenen hospitals de campanya com a mesura preventiva.

tracking