SEGRE

ESNOTICIA

Jutges de Lleida tornen a permetre les visites sense pernocta de fills a pares separats

Va ser la principal suspensió que van acordar el 20 de març passat com a mesura preventiva per la pandèmia || També es reobre el Punt de Trobada, utilitzat en casos de separacions conflictives

Imatge d’arxiu de les instal·lacions del Punt de Trobada Familiar de Lleida.

Imatge d’arxiu de les instal·lacions del Punt de Trobada Familiar de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La junta de jutges de Família de Lleida ha aixecat les suspensions que va establir el 20 de març en el règim de visites de fills menors a pares separats després de decretar-se l’estat d’alarma. Concretament, va prohibir les visites intersetmanals sense pernocta i la suspensió dels Punts de Trobada Familiar, que ara poden tornar a tenir lloc.

L’objectiu, segons el nou acord, és “permetre la recuperació del normal desenvolupament dels règims de visites establerts atenent l’evolució positiva de la situació de la crisi sanitària”. Als Punts de Trobada Familiar (on es duen a terme visites i entregues de menors en casos de separacions conflictives) “s’acorda sempre que es recuperi el funcionament dels mateix i sigui possible”. Al març, es va establir que les recollides i entregues les havia de fer una tercera persona. Tanmateix, al nou acord també adverteixen que els canvis es faran “sempre que no existeixi contagi de qualsevol dels progenitors o dels menors, i en aquest cas s’haurà d’evitar el desenvolupament del règim de visites”.

La junta adverteix que es pot fer sempre que no existeixi un contagi del progenitor o el menor

El jutge degà de Lleida, Eduardo Enrech, que presideix la junta de jutges de Família, preveu que es produeixi un lleuger augment de les demandes per incompliments.

No obstant, va assegurar que “durant aquests dos mesos ha estat clau el procés de mediació” que han portat a terme tant el departament de Justícia com el Col·legi de l’Advocacia de Lleida (vegeu el desglossament). En alguns casos, s’ha arribat a noves denúncies per l’incompliment de la custòdia, cosa que ja ha obligat a celebrar algunes vistes. L’advocat Xavier Merino ha explicat a aquest diari que a finals d’abril va tenir un judici a Balaguer per una mare que no va voler entregar el fill al progenitor. No es va arribar a un acord, es va presentar una demanda i va haver de fer-se una vista oral.

La mediació, clau perquè els casos no acabin als tribunals

La mediació ha estat clau perquè molts casos no hagin acabat de nou als tribunals. Justícia, a través del Centre de Mediació de Catalunya, va posar en marxa el programa Mediació i Covid-19, un servei gratuït de mediació per resoldre conflictes i consultes.

També ha mediat el Col·legi de l’Advocacia de Lleida. Així mateix, Justícia també va editar una guia amb recomanacions en què prioritza l’interès i la protecció dels menors recordant que “les sentències sobre la potestat continuen sent vàlides durant el confinament, però sempre que no suposin un risc per a la salut dels fills ni contradiguin les normes de l’estat d’alarma”.

Entre les recomanacions que s’hi recullen, aconsellaven fer videotrucades i arribar a consensos.

tracking