SEGRE

TRIBUTS INSPECCIÓ

El Tribunal de Contractes suspèn el concurs de la Paeria que privatitza el control del frau

Arran del recurs en matèria de contractació presentat per una empresa || El consistori preveia 'recuperar' d'aquesta manera ingressos de 4,8 milions per l'IAE i la taxa a empreses de serveis

La seu municipal d’Hisenda, ubicada a la plaça Sant Francesc.

La seu municipal d’Hisenda, ubicada a la plaça Sant Francesc.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha suspès la tramitació del concurs de la Paeria per a la contractació d’un servei de suport en matèria d’inspecció tributària, que a la pràctica suposa la privatització del control del frau en els impostos sobre activitats econòmiques (IAE), d’aprofitaments especials i del d’instal·lacions i obres (ICIO). El tribunal ha pres aquesta resolució arran de la presentació d’un recurs especial en matèria de contractació contra les bases del concurs per part de l’empresa Asesores Locales Consultoría SA.

Tal com va publicar aquest diari, el servei va sortir a licitació per un import de 877.885,76 euros i la vigència inicial prevista del contracte era de dos anys. Una portaveu municipal va afirmar ahir que ha acatat la suspensió que insta el tribunal, però va afegir que “això no vol dir que l’ajuntament desisteixi aquesta licitació” i va necessitar que “una vegada resolgui el tribunal es continuarà el procediment”.

L’ajuntament afirma que “no desisteix” i seguirà amb el procediment quan el tribunal “resolgui”

La Paeria va aprovar el 31 de març les bases del concurs i el 16 d’abril va publicar la licitació. Però com que en aquells moments estava vigent l’estat d’alarma pel coronavirus, que declarava la suspensió dels terminis administratius, el consistori va advertir que la presentació d’ofertes s’iniciaria el primer dia hàbil després que s’aixequés l’estat d’alarma.

El 13 de maig, l’empresa citada va presentar el recurs i el 9 de juny el Tribunal Català de Contractes no va acordar la suspensió cautelar sol·licitada pel recurrent. Per aquest motiu, i a l’haver-se aixecat ja la suspensió de terminis administratius, el consistori va fixar dos dies després a través d’un decret un període de 35 dies per presentar ofertes.

No obstant, el passat dia 16 el tribunal sí que va comunicar a la Paeria la suspensió. Llavors, l’ajuntament va fer públic mitjançant un altre decret que “queda suspesa la tramitació del procediment relatiu a la contractació del servei de suport, col·laboració i assistència tècnica a l’ajuntament en matèria d’inspecció tributària”.

Les bases del concurs preveien que l’adjudicatària obtindria com a retribució del quinze per cent de l’import que la Paeria ingressi com resultat del seu treball en concepte de les quantitats no abonades i la consegüent sanció.

L’informe de la licitació detalla que la inspecció es faria sobre tots els exercicis no prescrits, els quatre últims, i estima que la quantitat defraudada que pot recaptar-se era de 4.836.836 euros, entre les quotes (3,883 milions) i les sancions per no haver-les pagat en el seu moment (953.676 euros). Del total, 725.525,42 euros serien per a l’empresa en concepte de la prestació de servei, que amb l’IVA augmenten fins als 877.885,76 euros. L’oposició va criticar aquest concurs. PSC i PP van dir que el govern fa el contrari del que prometia i, com Cs, veuen exagerats els ingressos previstos.

tracking