SEGRE

ESNOTICIA

Pacients de Lleida seran ingressats a Barcelona per descongestionar l'Arnau

Els ingressats per coronavirus segueixen a l'alça i ahir ja eren 68, per la qual cosa hospitals de la resta de Catalunya acolliran pacients lleidatans per evitar que l'Arnau es col·lapsi. Salut també protegirà els 40.000 veïns més vulnerables del Segrià. A més, 260 sanitaris s'han ofert voluntaris per venir a treballar als centres d'aquesta comarca.

Comella va atendre ahir els mitjans a l’Arnau després de reunir-se amb els responsables de l’hospital.

Comella va atendre ahir els mitjans a l’Arnau després de reunir-se amb els responsables de l’hospital.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment de casos i d’ingressos per Covid al Segrià ha obligat el departament de Salut a adoptar mesures per evitar que tant l’Atenció Primària com els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria es col·lapsin, per la qual cosa altres hospitals de la resta de Catalunya, com el Vall d’Hebron, Bellvitge i el General de Catalunya, ajudaran a descongestionar la pressió a Lleida acollint pacients que requereixin ingrés, tant per Covid-19 com per altres patologies. A més, 260 sanitaris s’han ofert per ajudar els professionals lleidatans, sobretot els d’Atenció Primària, que estan “desbordats”. Tot plegat succeeix en un moment en què precisament ha dimitit la directora d’Atenció Primària de Lleida, Mireia Abellana, vuit mesos després d’assumir el càrrec, però des de la gerència territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) van afirmar que és per motius personals.

El director del CatSalut i número dos de la conselleria, el lleidatà Adrià Comella, es va reunir ahir amb els responsables de Salut a Lleida i va anunciar que “davant d’aquesta segona onada cal fer compatible l’activitat sanitària i les vacances dels sanitaris, de forma que s’incorporaran més professionals per ajudar tant l’Arnau com els CAP”. De moment s’han presentat com a voluntaris 260 persones, des de metges fins a infermers i auxiliars, i la incorporació serà immediata, segons va dir Comella, que va afegir que són tant de Lleida com de la resta de Catalunya i que hi ha els qui han decidit deixar de fer vacances.

La directora d’Atenció Primària a Lleida dimiteix per motius personals al cap de 8 mesos en el càrrec

Sanitaris i empleats de la Generalitat vaticinen un confinament total a finals de setmana

També va explicar que “per evitar un col·lapse a l’Arnau es derivaran pacients a altres hospitals, propers a les famílies, tant per Covid com per altres patologies, però la idea és que l’Arnau es quedi els malalts crítics i de Covid i que els menys greus vagin a altres centres de Lleida”. Tot i així, va dir que s’intentarà anticipar les derivacions de crítics per evitar que l’Arnau es quedi sense llits disponibles per als més greus. Comella va assenyalar que al Segrià hi ha 40.000 persones vulnerables al virus –les de més edat o que tenen diverses malalties– “i se les avisarà perquè compleixin amb totes les mesures de protecció”.

La situació de Covid-19 continua sent delicada i ahir Salut va comunicar la primera mort després de dotze dies sense cap defunció.

Mentrestant, els hospitalitzats van augmentar en deu i ja són un total de 68, dels quals 44 són a l’Arnau (sis a l’UCI), dos a l’UCI del Santa Maria i 22 en clíniques privades.

Respecte als nous casos de contagi, se n’han registrat 84 més a la província, 74 dels quals al Segrià, i el total d’infectats confirmats fins ara s’eleva a 4.526.

La Generalitat reitera que no descarta el confinament als domicilis

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar ahir que “el confinament domiciliari al Segrià no està en aquests moments a sobre de la taula”, però tot seguit va afegir que “això no significa que no sigui un escenari que, si les dades epidemiològiques ho requereixin, des del Govern acabéssim prenent aquesta decisió”. Va dir que “estem confinant perimetralment per protegir tant les persones que viuen al Segrià com les de la resta del país” i que “fem un seguiment diari per veure si la decisió que hem pres està donant resultats o fa falta prendre un altre tipus de mesures”.

Va recordar que “hem tornat a restringir les trobades socials a menys de deu membres i hem pres mesures que protegeixen els més vulnerables, com prohibir les visites a residències de gent gran i que acceptin més residents”.

Budó va reiterar que les autoritats sanitàries no els han demanat aplicar el confinament domiciliari, però tant sanitaris com empleats de la Generalitat van donar ahir per fet que aquesta mesura s’aplicarà com a molt tard divendres.

En aquest sentit, el delegat del Govern català, Ramon Farré, va assenyalar que era coneixedor de la difusió d’aquests rumors, però va assegurar que de moment el confinament dins dels domicilis no està previst.

Urgències i CAP reben més pacients que al març, però lleus Metges de Lleida expliquen que el perfil i el nombre de persones infectades per Covid que atenen no són el mateix que al març. “Ara són més joves i potser el 60% són temporers. Tenen símptomes lleus, però són molts més i per això hi ha una sobrecàrrega a Primària”, va explicar el metge de família de Torres de Segre, Sergi Gòdia. Per la seua part, el metge d’Urgències de l’Arnau Oriol Yuguero va dir que “diàriament vénen fins a 40 persones que donen positiu” i que “aquesta setmana serà clau per veure si els casos detectats fa dies s’han quedat a casa i no han transmès el virus”.

tracking