SEGRE

EVOLUCIÓ DEL COVID-19 A LLEIDA

L'Arnau reconeix risc de col·lapse si creix el nombre d'ingressos de persones de més edat

El coordinador de les plantes per a malalts de Covid diu que ara la situació és d'“equilibri fràgil” || Alerta que la mitjana ha pujat a 65 anys i que un 25 per cent de pacients necessita ventilació assistida

570689_3.jpg

570689_3.jpgAP ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La situació actual de l’Arnau de Vilanova des del punt de vista dels ingressos està en un punt d’equilibri fràgil”, perquè estan estabilitzats des de l’inici del confinament perimetral del Segrià, però els pacients cada vegada són de més edat. Així ho va indicar ahir el doctor José Luis Morales Rull, coordinador de les plantes Covid de l’hospital. D’una banda, va explicar que la tercera planta que van obrir aquesta setmana està a la meitat de la capacitat, però hi ha malalts que milloren, per la qual cosa hi pot haver altes. D’altra banda, va indicar que l’edat mitjana dels pacients ha augmentat de 55 a 65 anys, cosa que comporta que “responen més lentament a les teràpies, poden tenir més malalties associades i solen agreujar-se més els símptomes i requereixen estades més llargues”. D’aquesta manera, “la capacitat de buidar l’hospital és inferior, per tant en algun moment ens podem veure compromesos”, va subratllar. Va destacar també que un 25 per cent dels pacients hospitalitzats necessiten alguna mena de ventilació assistida, encara que no siguin a l’UCI, i va explica que la mitjana dels ingressats en cures intensives és de 55-60 anys. Va incidir que “en l’Atenció Primària la major part de PCR positives corresponen a joves mentre que la majoria d’ingressos són gent gran, la qual cosa ens fa pensar que els infecten els joves en el seu entorn familiar”. “El col·lapse a l’hospital vindrà donat per l’augment de casos en la Primària. Si es manté aquest ritme d’ingressos podrem fer front a la situació, encara que ens preocupa l’edat mitjana per si les estades s’allarguen. El col·lapse dependrà de l’augment de casos i aquest depèn de si s’apliquen bé les mesures”, va recalcar.

Va recordar que s’ha obert una segona UCI i que existeix la capacitat d’habilitar una altra planta per a malalts de Covid, encara que podria ser a l’hospital Santa Maria. Va assenyalar que la carpa d’ampliació d’Urgències per atendre persones amb símptomes de Covid s’utilitza puntualment. Així mateix, va remarcar que segueix la manca de personal d’infermeria.

D’altra banda, va apuntar el desànim de pacients i sanitaris pels rumors “de gent que diu que això no existeix”. Són poques persones, però fan molt mal a nivell de xarxes socials. Tinc malalts que s’estan ofegant amb un dispositiu ventilatori i es mostren indignats”, va asseverar.

Aquesta comarca va sumar 195 casos formats per proves PCR o epidemiològiques respecte a l’últim balanç. Dels nous casos al Segrià, 184 corresponen als set municipis amb un confinament més estricte i el total d’afectats des del març és de 3.445, dels quals 2.808 a la capital.

570689_2.jpg

570689_2.jpgAP ICS LLEIDA

tracking