SEGRE

SUCCESSOS TRIBUNALS

Dos anys de presó per abusar d'una persona amb discapacitat a Almacelles

La Fiscalia rebaixa la pena a l'acceptar els fets l'acusat, que pateix una anomalia psíquica || El condemnat treballava al centre on estava internada la víctima

Vista general de l’entrada als jutjats de Lleida.

Vista general de l’entrada als jutjats de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida va acollir ahir el judici contra un home acusat d’abusar sexualment d’una persona amb discapacitat mentre treballava en un centre assistència d’Almacelles. El processat, que també pateix una discapacitat, va admetre els fets i va acceptar una condemna de 2 anys de presó per un delicte d’abús sexual amb accés carnal, després que la defensa i la Fiscalia arribessin a un acord, per la qual cosa es va rebaixar la pena sol·licitada en un primer moment, que era de 6 anys i 11 mesos de presó. La pena es va rebaixar substancialment a l’acceptar-se els fets i aplicar l’atenuant molt qualificat d’anomalia psíquica.

A més dels dos anys de presó, el tribunal va imposar a l’acusat una ordre d’allunyament de la víctima, a la qual no podrà atansar-se a menys de 50 metres ni comunicar-s’hi durant 3 anys, i una pena de cinc anys de llibertat vigilada. Així mateix, l’haurà d’indemnitzar amb 6.000 euros pels danys causats.

Els fets van tenir lloc a la casa de l’acusat, on va abusar de la víctima, que era usuària del centre

Segons l’escrit d’acusació del Ministeri Públic, els fets van tenir lloc l’octubre de l’any 2018, quan l’acusat treballava en un centre assistencial per a persones amb discapacitat a Almacelles i, “aprofitant la relació de familiaritat amb la víctima”, resident a l’esmentat centre, “li va proposar d’anar a casa seua, on va abusar-ne sexualment”. En l’escrit, la Fiscalia ja apuntava que existia l’atenuant analògic d’anomalia psíquica per la discapacitat intel·lectual que pateix l’acusat, la qual cosa afectava les seues capacitats volitives.

Des de fa dos anys, els Mossos d’Esquadra, al costat d’entitats, duen a terme un projecte per prevenir els abusos sexuals a persones amb discapacitat. Un estudi assenyala que més del cinc per cent de les víctimes que denuncien haver rebut algun tipus de violència sexual pateix algun tipus de discapacitat.

Per això, s’ofereixen tallers en les diferents associacions perquè els usuaris puguin detectar si han patit algun abús.

Més de tres denúncies a la setmana per delictes sexuals

Les comarques lleidatanes han registrat aquest any més de tres denúncies a la setmana per delictes sexuals. Segons les últimes dades publicades pels Mossos d’Esquadra, que contemplen les denúncies presentades el primer trimestre del 2020, les diferents comissaries van comptabilitzar un total de 42 denúncies per delictes sexuals a la província de Lleida. Aquesta xifra suposa dos denúncies més que en el mateix període de l’any passat i possiblement els casos coneguts hagin disminuït durant el confinament (les dades publicades abasten 15 dies d’estat d’alarma). Per tipus, destaquen les agressions sexuals (violacions) denunciades a la província els tres primers mesos de l’any, que han augmentat un 25%, amb un total de 15. També han augmentat els casos d’exhibicionisme.

tracking