SEGRE

ESNOTICIA

«Habilitar aquest mes és absurd i impedeix el descans de l'advocacia»

DEGÀ COL. ADVOCACIA |

Mampara a l’atenció al públic a l’entrada a la seu dels jutjats de Lleida.

Mampara a l’atenció al públic a l’entrada a la seu dels jutjats de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina opinió li mereix que el Govern hagi habilitat el mes d’agost per tal d’agilitzar les causes judicials?

És una mesura absurda, ja que si els jutges i el personal de l’administració estan de vacances no avançarem gens aquestes setmanes. L’advocacia haurà de mantenir-se activa davant la incertesa que es puguin obrir nous terminis processals, sense poder descansar. Em sembla una falta de respecte cap a la professió. Des del primer moment hem apostat per concentrar les vacances per treballar a ple rendiment al juliol i al setembre.

Els jutjats lleidatans han fet més de 1.700 videoconferències des de l’inici de la pandèmia

Han funcionat els judicis de forma telemàtica?

És una opció que s’allargarà en el temps i que, a més d’evitar desplaçaments innecessaris, pot agilitzar els processos. Encara que els casos amb molts testimonis i pèrits necessiten ser presencials.

Quina afectació tindrà en l’activitat judicial que l’agost sigui un mes hàbil aquest any?

Encara que els terminis correran perquè es van declarar hàbils els dies 11 a 31 d’agost, en realitat, l’activitat als jutjats serà mínima i similar a la d’altres anys. Per exemple, vistes penals només se celebraran les dels judicis ràpids.

La majoria de personal farà vacances?

La majoria d’operadors jurídics, jutges, fiscals i funcionaris van demanar concentrar les vacances durant el mes d’agost per reprendre amb forces les activitats al setembre. Per això, a la pràctica, l’agost serà inhàbil.

Ha afectat el confinament del Segrià l’activitat als jutjats?

Hi ha hagut alguna suspensió, però la feina ha continuat, amb cita prèvia i accés restringit.

L’agost semblava que havia de ser un mes atípic als jutjats a l’estar oberta l’activitat judicial, però a la pràctica serà gairebé un mes d’estiu com cada any, amb una activitat judicial de mínims. El Reial Decret per evitar el col·lapse als jutjats a causa de la crisi del coronavirus preveu habilitar per primera vegada de l’11 al 31 d’agost per a la celebració de les vistes i el transcurs dels terminis processals, una mesura criticada i que sembla que no tindrà a penes beneficis.

Segons indiquen les dades proporcionades per la conselleria de Justícia, el mes d’agost només hi ha programades nou vistes als jutjats lleidatans. Una xifra que contrasta clarament amb l’activitat judicial del mes de juliol, amb més de vuit-cents assenyalaments.

Per arribar amb forces al setembre, quan realment es preveu una allau de casos judicials a causa del Covid, jutges, fiscals i funcionaris concentraran les vacances aquest mes d’agost. Sobre aquesta qüestió, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Jordi Albareda, assenyala que l’advocacia s’oposa a declarar hàbil el mes d’agost perquè considera que és una mesura ineficaç. “Encara que s’han seguit les recomanacions del Consell General del Poder Judicial quant a la programació d’unes poques vistes, fins a l’últim moment s’han continuat obrint terminis per presentar tràmits processals”, explica Albareda, que assegura que “habilitar part de l’agost és absurd perquè, encara que els advocats hauran de seguir actius, si els jutges i el personal de l’administració estan de vacances els tràmits no es posaran en marxa fins al setembre”. Considera que aquesta mesura “és una falta de respecte envers els professionals de l’advocacia”, ja que els impedirà descansar.

Els operadors jurídics ja tenen posada la vista al setembre, quan realment es preveu una allau de demandes i causes judicials a causa de la crisi sanitària i econòmica, sobretot als jutjats socials, mercantil i de família, oficines que ja compten amb una elevada càrrega de treball. La conselleria de Justícia assenyala a aquest diari que estarà pendent de la necessitat d’incrementar recursos en funció de l’augment del treball.

El que sí que queda clar és l’aposta decidida de l’administració per recórrer a la tecnologia per agilitzar l’activitat judicial. Pel que fa als judicis telemàtics, Albareda considera que és una mesura lògica que evita contagis i agilitza el procés, encara que les causes complexes en què intervenen molts testimonis i pèrits és necessari que se celebrin de forma presencial. Fins ara, s’han celebrat un total de 1.705 videoconferències als jutjats de Lleida i tots els operadors estan preparats per fer teletreball, mesures que es potenciaran i que “han vingut per quedar-se”, segons l’administració de Justícia.

Mampara a l’atenció al públic a l’entrada a la seu dels jutjats de Lleida.

Mampara a l’atenció al públic a l’entrada a la seu dels jutjats de Lleida.SEGRE

Mampara a l’atenció al públic a l’entrada a la seu dels jutjats de Lleida.

Mampara a l’atenció al públic a l’entrada a la seu dels jutjats de Lleida.SEGRE

tracking