SEGRE

ESNOTICIA

Els MIR segueixen en peu de guerra

Mil residents de Catalunya, una quinzena dels quals de Lleida, protesten a Barcelona amb coixins per reivindicar que es respectin els temps de descans || Les negociacions continuen estancades

Imatge d’alguns dels residents de l’hospital Arnau de Vilanova a la protesta d’ahir a Barcelona.

Imatge d’alguns dels residents de l’hospital Arnau de Vilanova a la protesta d’ahir a Barcelona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un miler de Metges Interns Residents (MIR) de Catalunya, segons el sindicat Metges de Catalunya, una quinzena dels quals de Lleida, va exhibir ahir llençols blancs i coixins a l’avinguda de la Reina Maria Cristina de Barcelona, en un acció en què simulaven que dormien al carrer per fer visible una de les reivindicacions principals del col·lectiu: que els centres sanitaris respectin els temps de descansos establerts legalment, tant les dotze hores després d’una guàrdia mèdica com les 36 hores setmanals ininterrompudes.

Els MIR porten a terme una segona vaga de cinc dies que acaba divendres, després dels tres de la setmana passada. Les postures continuen allunyades entre les diferents parts implicades en la negociació, en la qual els MIR exigeixen millores formatives, laborals i salarials. De moment, el que proposen patronals i departament de Salut està “lluny del que podria ser una proposta per reflexionar i pensar a deixar les mobilitzacions”, segons va explicar el portaveu del col·lectiu, Àlex Mayer. Metges de Catalunya va xifrar el seguiment de l’aturada d’ahir en un 92%, el 89% a Lleida –on uns 150 MIR estan cridats a secundar-la. Per la seua banda, Salut va xifrar el seguiment en un 37,7%. Durant la protesta, els MIR van corejar consignes com “La nostra vocació no paga el lloguer” o “On són els aplaudiments de les vuit?”. També van lluir pancartes amb lemes com “Fa 24 hores que treballo, T’atenc?”, “El meu descans, la teua seguretat”, “Formació no és igual a explotació” o “Sou de becari sense límit d’horari”.

La portaveu lleidatana lamenta que moltes mesures ja estan aprovades però no s’apliquen als hospitals

Per la seua part, la portaveu del col·lectiu a Lleida, Cèlia Sanjuan, va assenyalar que “haver anat a Barcelona ens ha servit per veure que som molts els que reclamem millorar les nostres condicions”, però va lamentar que “moltes mesures ja estan aprovades, però no es duen a terme als hospitals”.

Contractació “excepcional” de metges no especialitzats

El Consell de Ministres va aprovar ahir un Reial Decret que permet que a les comunitats autònomes i l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGES) la contractació excepcional de personal facultatiu i no facultatiu per fer front a la crisi sanitària. Són prop de 10.000 professionals que van aprovar l’examen del MIR i que van superar la puntuació mínima però no van obtenir plaça en la convocatòria 2019/2020. També es tracta de professionals sanitaris que disposin del títol d’un Estat no membre de la Unió Europea (UE) sempre que el Comitè d’Avaluació hagi emès un informe favorable en aquest sentit.

tracking