SEGRE

El Ministeri de Sanitat avaluarà si les automostres per a PCR d'alumnes catalans s'ajusten a protocol

La consellera Vergés demana calma i diu que els estudiants "seran capaços"

Alumnes de l’institut Joan Brudieu esperant a fer-se el PCR.

Alumnes de l’institut Joan Brudieu esperant a fer-se el PCR.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha avançat que s’avaluarà si s’ajusta als protocols sanitaris acordats que alumnes catalans a partir de l’ESO que s’hagin de sotmetre a una PCR es realitzin a si mateixos el frotis nasal amb supervisió dels docents. Preguntat després de sengles actes a O Porriño i Vigo, a Galícia, el ministre ha recordat que es van acordar uns protocols amb les comunitats "partint dels quals cal actuar" i ha insistit que "tot el que es faci" ha "d’estar d’acord" amb els mateixos. Encara que ha assenyalat que desconeix el plantejament amb detall, ha indicat que els tècnics el valoraran per conèixer si s’ajusta a l’establert.

Per la seua part, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha demanat calma a la comunitat educativa amb les automostres PCR que es faran els alumnes i professors a partir de l’ESO quan hi hagi un positiu de coronavirus al seu grup estable de convivència i ha assegurat que "seran capaços". Ho ha explicat en roda de premsa en la que també han participat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, i el subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergi Delgado.

Vergés ha defensat que han realitzat una prova pilot en instituts de Girona, que està tot "protocolitzat", que oferiran la formació necessària als professors i que revisaran els circuits les vegades que faci falta.

La consellera ha concretat que són automostres nasals i no nasofaríngies, per la qual cosa el procediment a seguir és, amb un escovilló, cinc segons a cada orifici del nas, i ha matisat que les proves seran PCR i no d’antígens i hauran d’anar a un laboratori. Així, Vergés ha reivindicat que "si una proposta és a sobre de la taula és perquè es pot fer" i ha demanat la comunitat educativa que no es posicionin en contra d’iniciatives que encara no s’han desplegat.

Associacions de pares i mares i sindicats de professors van rebre amb "inquietud" dimecres aquesta decisió de la Generalitat que els mateixos alumnes facin la presa de mostres per fer proves PCR a partir de l’ESO.

"Fatiga pandèmica"

D’altra banda, el ministre Illa ha confirmat que en la reunió del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) celebrada aquest dimecres va proposar als consellers del ram "de prendre’s molt seriosament" la "fatiga pandèmica".

Així, Salvador Illa ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elaborat una publicació en la qual es refereix a la mateixa i ha reiterat la condemna realitzada de manera conjunta aquest dimecres als aldarulls produïts a diverses ciutats per les mesures posades en marxa contra el Covid-19.

A més, ha explicat que en el marc del CISNS es va acordar crear un grup de treball "per analitzar aquest document de l’OMS" i prendre, de comú acord, "accions concretes" per "combatre" la fatiga pandèmica i "comunicar a la societat el que cal fer" sobre això. D’aquesta manera, ha esperat obtenir "resultats concrets" en "poc temps".

tracking