SEGRE

EDUCACIÓ NORMATIVA

Llum verda a vetar que els centres concertats segreguin per sexes

La ponència del Congrés aprova l'esmena d'ERC, PSOE i Podem a la nova llei educativa || Institució Lleida diu que contradiu sentències del Constitucional

Alumnes sortint ahir de classe al col·legi Arabell.

Alumnes sortint ahir de classe al col·legi Arabell.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ponència del Congrés dels Diputats sobre la nova llei educativa (la Lomloe o llei Celaá) va aprovar ahir per 20 vots a favor, 16 en contra i una abstenció l’esmena pactada entre ERC, PSOE i Podem que prohibeix que les escoles concertades segreguin els alumnes per sexes, com els col·legis Arabell i Terraferma a Lleida. Aquesta modificació contempla l’opció de retirar el concert a aquells centres educatius que incorrin en la separació per gènere sustentant aquest impediment en la llei d’Igualtat. En concret, estableix que “els centres sostinguts amb fons públics desenvoluparan el principi de la coeducació en totes les etapes educatives” d’acord amb la llei d’Igualtat del 2007 i “no separaran l’alumnat pel seu gènere”. L’objectiu d’aquesta esmena és “garantir la igualtat al sistema educatiu espanyol, que havia quedat minvada amb l’aprovació de la Lomce”, segons Unides Podem. Aquesta modificació estipula també que els centres educatius incorporaran mesures per desenvolupar la igualtat “efectiva” entre homes i dones en els respectius plans d’acció tutorial i de convivència.

A Lleida, aquesta mesura afecta els col·legis Arabell i Terraferma, vinculats a l’Opus Dei. Institució Lleida, titular dels centres, va dir que l’esmena “entra en col·lisió directament amb sentències del Tribunal Constitucional, per tant és absolutament recurrible l’aplicació pràctica d’aquesta llei, en cas que tiri [endavant]”. Va recordar que la norma encara no està aprovada i que la concertada està en general en contra de molts dels seus plantejaments. A Catalunya, la Generalitat ja va anunciar el mes de maig passat que no renovaria els concerts als onze centres que segreguen per sexes, encara que els va concedir una pròrroga d’un any, i el portaveu d’Institució Lleida va indicar que han recorregut la decisió davant del tribunal contenciós administratiu.

També tira endavant que el castellà no sigui llengua vehicular

També va prosperar l’esmena pactada per ERC, PSOE i Podem que suprimeix el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Estableix que “les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre l’ensenyament en castellà i en la resta de llengües cooficials als seus respectius territoris, de conformitat amb la Constitució Espanyola, els Estatuts d’Autonomia i la normativa aplicable”. Així, elimina la part del text que deia que “el castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de vehiculars”. Esquerra assegura que es blinda la immersió lingüística, però JxCAT i PDeCAT creuen que deixa la porta oberta que el ministeri d’Educació determini per decret quantes classes s’han de fer en castellà.

tracking