SEGRE

ESNOTICIA

Rebuig massiu dels docents a supervisar els alumnes en les PCR

Instituts i l'escola concertada ho veuen insegur i destaquen que el personal sanitari que ara pren mostres va protegit || Sindicats criden a la desobediència

Proves a alumnes a Tàrrega - Salut va fer ahir proves PCR als alumnes confinats de les escoles Maria Mercè Marçal i Ondara a l’Espai MerCAT, amb l’objectiu d’agilitzar el procés.

Proves a alumnes a Tàrrega - Salut va fer ahir proves PCR als alumnes confinats de les escoles Maria Mercè Marçal i Ondara a l’Espai MerCAT, amb l’objectiu d’agilitzar el procés.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió de la Generalitat que els alumnes d’ESO, Batxillerat i FP es prenguin ells mateixos mostres per a les proves PCR, supervisats per professors, en cas d’un positiu a l’aula o un cribratge massiu, ha provocat el rebuig unànime de la comunitat docent. “Creiem que no és una tasca que hagi de fer el personal docent, no es pot garantir la seua seguretat ni la qualitat de la presa”, afirma la directora d’un centre públic. “No tenim instruccions concretes, però pensem que no forma part de la nostra feina. A més, els sanitaris prenen les mostres amb uniformes protectors, i nosaltres?”, assenyala una altra directora, i una tercera remarca que “ens sentim una mica infravalorats”. “Se’ns ha demanat molt i ho hem fet. I ara sense saber-ne i sense protecció, hem de supervisar cribratges”, afegeix. Un altre responsable d’institut critica la falta de coordinació entre departaments. “Si Salut hagués dit a Educació que necessitava això i aquesta conselleria s’hagués posat en contacte amb sindicats i direccions explicant aquesta necessitat, seria una altra manera de plantejar-ho. Però ens n’hem assabentat per la premsa. Ho han fet molt malament. El professorat no està per la feina, no sé si això es tirarà endavant”, assenyala.

Les direccions de les escoles cristianes de Lleida també rebutgen de ple aquesta mesura i esperen que es retiri. “Manifestem el nostre rebuig i preocupació per la intromissió professional que suposa, per la responsabilitat sanitària que se’ns exigeix i pel risc per a la salut de tota la comunitat educativa, ja que actualment les proves PCR les fa personal sanitari altament protegit pel perill de contagi que comporta”, assenyalen, i remarquen que “entenem que la urgència sanitària col·lapsa els serveis, però això no justifica que les proves es facin sense mesures i per part de personal que no està especialitzat”, subratlla.

El ministeri de Sanitat avaluarà si la mesura, que Vergés defensa, s’ajusta al protocol acordat

Així mateix, el sindicat USTEC-STEs qualifica aquesta decisió de “patinada de dimensions còsmiques” i proposa als responsables de centres que “es neguin a permetre i supervisar” que els alumnes prenguin automostres. Remarca que ni professionals ni estudiants “no disposen de la formació sanitària necessària per fer una prova invasiva” i creu que els professors podrien “incórrer en greus responsabilitats civils (i probablement penals)” si alguna cosa surt malament, per la qual cosa reclama la contractació de personal sanitari.

A més, assegura que Educació els va dir ahir a tall de xantatge emocional que “si no ho fem nosaltres, hauran de tancar les escoles”. ASPEC-SPS també rebutja carregar els docents amb més tasques i Comissions Obreres afirma que hi ha “indignació” als centres. CGT també fa una crida a la comunitat docent a “desobeir funcions que no li toquen”.

Per la seua part, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, diu que avaluaran si aquesta mesura de la Generalitat s’ajusta als protocols sanitaris acordats amb les comunitats. La consellera de Salut, Alba Vergés, va demanar calma a la comunitat educativa, va afirmar que el procediment ja s’ha provat a Girona i va defensar només requereix un frotis de cinc segons a cada orifici nasal.

tracking