SEGRE

EDUCACIÓ ENERGIES RENOVABLES

L'institut Gili i Gaya, centre pioner a proveir-se amb energia solar

Ha instal·lat 60 plaques a la coberta del pavelló que generaran gairebé la meitat de l'electricitat que consumeix en un any || També les usarà amb finalitats educatives

La directora del centre i el secretari i tecnòleg del Gili i Gaya, a la coberta amb les plaques solars.

La directora del centre i el secretari i tecnòleg del Gili i Gaya, a la coberta amb les plaques solars.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’institut Samuel Gili i Gaya és dels primers instituts de la província que, des d’aquest mes, produeix bona part de l’electricitat que necessita. Una meta que ha aconseguit gràcies a la instal·lació de 60 plaques fotovoltaiques que generen 400 watts cada una i que estan situades a la teulada del seu pavelló.

Segons va explicar la directora del centre, Marina Castellà, “la instal·lació de les plaques va ser una idea que va sorgir del mateix centre i a l’estiu es va començar a col·locar-les i testejar-les. Som l’únic centre de Lleida que té un equipament d’aquest tipus tan gran”, va recalcar la directora. A banda de les plaques solars, al vestíbul del centre hi ha un monitor que mostra l’electricitat que produeixen les plaques cada dia i quin percentatge suposa del total de la despesa energètica de l’institut.

“Ha estat una actuació que s’ha finançat amb pressupostos de diversos anys i no s’amortitzarà fins d’aquí a sis o set, però considero que això ens posa com un exemple referent en l’ús de les energies renovables”, va dir el secretari i tecnòleg del centre, Pere Pifarré.

“Calculem que aquesta instal·lació generarà una mitjana d’una tercera part de l’energia que necessita l’institut i en els mesos d’estiu fins i tot produirà més de la que necessitem, de forma que proveirà la xarxa de la ciutat”, va assenyalar Pifarré.

Segons els estudis del mateix centre, la instal·lació generarà el 42% de l’energia que necessita en un any.

Però a part de l’estalvi energètic que suposa per a l’institut, aquestes seixanta plaques solars també tindran una finalitat educativa. “Hem posat tanques a la teulada perquè els alumnes puguin pujar aquí a veure com funciona l’energia solar i a partir d’allà fer treballs sobre les energies renovables; és per això que estem molt orgullosos d’aquesta doble funció”, va concloure Pifarré.

tracking