SEGRE

ESNOTICIA

Les morts per Covid superen les 700 a Lleida, però baixa la pressió a les UCI

El coronavirus ja s'ha cobrat més de set-centes morts a la província de Lleida. Salut va notificar ahir nou defuncions per Covid, amb les quals sumen 708 des de l'inici de la pandèmia el març de l'any passat. El contrapunt és que disminueix la pressió a les UCI de Ponent, amb disset pacients ingressats, la menor xifra en més d'un mes.

El mòdul que va ser instal·lat ahir al costat del CAP de Balàfia-Pardinyes-Secà.

El mòdul que va ser instal·lat ahir al costat del CAP de Balàfia-Pardinyes-Secà.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Salut va notificar ahir nou defuncions per coronavirus a Lleida, amb la qual cosa a la província ja se superen les set-centes des de l’inici de la pandèmia el mes de març de l’any passat. En concret, són 708, de les quals 570 al pla i 138 a les comarques de muntanya.

En canvi, la pressió hospitalària dona un respir amb set persones menys ingressades a la regió sanitària de Lleida (164 en total) i sis menys a les UCI, on actualment hi ha 17 hospitalitzats (11 a l’Arnau de Vilanova, 3 a l’Hospital Santa Maria i tres en centres privats). De fet, és la primera vegada que els pacients crítics baixen de vint des de mitjans de gener, fa més d’un mes.

El dia 15 de gener n’hi havia 18 i les xifres van començar a créixer de manera exponencial fins a arribar als 40 a començaments de febrer. Des d’aleshores, el total d’hospitalitzats a l’UCI sempre ha oscil·lat entre els 38 i els 28, fins que a finals de la setmana passada van començar a descendir fins als 22.

Dels 164 ingressats actualment a Ponent per Covid, 70 es troben a l’Arnau, 13 al Santa Maria, 77 en centres privats i 4 a l’Hotel Nastasi. En centres sanitaris del Pirineu n’hi ha vint d’ingressats.

Malgrat el descens de la pressió assistencial, el nombre de positius en coronavirus va en augment, amb 84 més, segons dades del departament, de manera que el total acumulat de la província ascendeix a 34.628 entre els 29.398 de la regió sanitària de Lleida i els 5.230 de l’Alt Pirineu i Aran. També repunta la velocitat de contagi a les dos regions i se situa en 0,90 al pla i a les comarques de muntanya ja supera l’1 (és d’1,04).

El risc de rebrot s’incrementa a 280 punts (+12) i a 398 (+40), respectivament..

D’altra banda, Salut va instal·lar ahir un mòdul prefabricat al costat de l’entrada principal del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Balàfia-Pardinyes-Secà, a la capital. És el tercer dels 19 previstos al conjunt de les comarques de Lleida. Els dos primers van ser instal·lats als CAP de la Seu d’Urgell i Oliana, amb l’objectiu de separar l’assistència dels pacients amb símptomes de Covid i practicar proves PCR.

El risc de rebrot és alt en 79 municipis

Un 35% dels municipis de Lleida (70 de 231) registren un risc de rebrot alt o molt alt, segons les últimes dades disponibles ahir de la conselleria de Salut, datades el 18 de febrer. Destaca la incidència a la Val d’Aran (vegeu el desglossament inferior) i en diversos municipis on el risc de rebrot supera els 1.000 punts (és alt a partir de 100). Són, en total, dinou municipis: a més dels aranesos i els del Solsonès: la Guingueta d’Àneu; Soriguera; Bellver de Cerdanya; Ciutadilla; Castellnou; Puiggròs; Mollerussa; Fondarella; Bell-lloc; Os de Balaguer; Seròs i Maials.

La resta fins als 79 tenen una incidència menor. Almenys a Bellver i Maials, els ajuntaments han intervingut en l’assumpte i han tancat equipaments públics i parcs infantils.

A Mollerussa, on en una setmana s’han registrat cent casos, l’ajuntament manté les mateixes mesures de precaució. En aquesta localitat, 481 persones han rebut la primera dosi de la vacuna i 297 la segona. Pel que fa al Pla d’Urgell, Fondarella, Castellnou de Seana i Bell-lloc superen els 1.000 punts de risc i a Puiggròs, a les Garrigues, és de 4.638.

Aran registra 9 morts al gener i el Solsonès suma 55 contagis més

La Val d’Aran va registrar nou morts per Covid-19 al gener, gairebé la meitat del total que es van comptabilitzar des de l’inici de la pandèmia, amb 16. El mes passat es van comptar 663 contagis.

Ahir van ingressar 3 persones més a l’Espitau i ja són 12 els ingressats. La síndica d’Aran, Maria Vergés, va admetre el “gran impacte” del virus al gener i va dir que preocupa la pressió hospitalària actual.

“Suposem que es tracta de la soca britànica per la gran virulència, però no tenim dades oficials.” El risc de rebrot era ahir de 1.833 punts. Sis dels nou municipis registraven un risc molt alt i a Les era de 8.026 punts, de 2.139 a Es Bòrdes i de 1.788 a Vielha.

Conselh i ajuntaments segueixen amb les tasques de conscienciació i han tancat zones recreatives. D’altra banda, el Solsonès ha sumat 55 contagis en una setmana i el risc de rebrot supera els 1.200 punts amb una velocitat de propagació d’1,77.

A Clariana, el risc de rebrot era ahir de 4.395 punts i a Pinell de 7.095. Salut va apuntar aquest dijous que al Pirineu només s’havien analitzat tretze mostres i onze eren de la soca britànica.

També al Solsonès es van detectar vint positius d’aquesta variant..

tracking