SEGRE

ESNOTICIA

La soca britànica ja genera el 40 per cent dels casos a Lleida, igual que la mitjana catalana

Amnistia Internacional denuncia la falta d'inversió en l'Atenció Primària de tot Espanya

Imatge d’arxiu d’una infermera fent una PCR a un pacient.

Imatge d’arxiu d’una infermera fent una PCR a un pacient.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Al voltant del 40 per cent dels contagis de Covid a Lleida són a causa de la variant britànica del virus, segons van informar fonts de l’ICS a Lleida, el triple que fa dos setmanes, quan eren el 17%. Així, dels 490 infectats de l’última setmana al pla, 196 són per aquesta variant coneguda com a B.1.1.7. Al Pirineu s’analitzen poques proves, per la qual cosa no hi ha dades sòlides per treure conclusions. A tot Catalunya, aquesta soca genera el 40% dels casos.

Respecte als contagis, a Ponent ara se’n detecten un 33% menys que fa dos setmanes, per la qual cosa la baixada s’ha frenat, ja que la setmana passada eren un 50 per cent menys. Aquesta tendència es relaciona amb el fet que des del passat 16 de febrer el percentatge de proves positives és superior al 5% que recomana l’OMS per tenir “controlat” el virus.

En concret, la setmana anterior al 16 de febrer, les proves positives eren un 4,8%, mentre que ara són el 6,72%, i quan se supera el 5% la corba de contagis puja i, posteriorment, el nombre d’hospitalitzats. De fet, la velocitat de transmissió del virus també va en augment i ara cada infectat contagia més d’una persona.

Tot i així, la incidència acumulada respecte als últims catorze dies ha baixat un 42 per cent en dos setmanes, amb 274,55 casos per cada 100.000 habitants. 

Fa més d’una setmana que el percentatge de proves positives supera el 5% recomanat per l’OMS

Pel que fa al Pirineu, els casos de Covid van en augment també des del 16 de febrer i ara el 8,08 per cent de les proves són positives i l’Rt ja és d’1,41. La incidència acumulada al Pirineu ha crescut un 8 per cent en dos setmanes, en 411,57.

Així mateix, Amnistia Internacional va assenyalar ahir en un informe que l’Atenció Primària a Espanya s’ha vist afectada “per una manca de planificació i prou inversió per afrontar la pandèmia” i que “s’està acarnissant amb les persones més vulnerables, com els malalts crònics”. De fet, el seu seguiment a Lleida s’ha reduït i més de la meitat de les visites ja no són presencials.

Salut pagarà més a les infermeres que vacunen

Les infermeres que formen part dels equips voluntaris de la campanya de la vacunació de la Covid celebren que el departament de Salut els recompensi econòmicament i cobrin més del que estava previst.

Segons van explicar representants de les infermeres de l’Atenció Primària de Lleida, “la consellera Alba Vergés ha firmat una resolució amb la qual se’ns compensa el preu per hora com una d’ordinària, més del que estava previst al principi.”

Els nous casos i hospitalitzats a Andorra baixen al febrer

El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, i l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, es van reunir ahir per parlar sobre la situació de la pandèmia en aquests dos territoris. Espot va explicar que en l’últim mes el nombre de casos diaris de Covid, així com la taxa de reproducció i la pressió assistencial, ha baixat, i per la seua part Fàbrega va dir que es registren entre 8 i 10 casos al dia i que ahir es va donar d’alta a l’últim pacient ingressat amb Covid a l’hospital de la Seu. També va agrair a Espot la realització de proves a residents de l’Alt Urgell.

tracking