SEGRE

ESNOTICIA

Una jutge obliga una residència de Lleida a vacunar un usuari contra la Covid-19

La directora, que és la seua guardadora de fet, es va negar a assumir el consentiment al desconèixer-ne els efectes secundaris || El jutjat conclou que “són una eina segura i efectiva” per a la salut

El cas d’aquest usuari d’una residència s’ha resolt als jutjats.

El cas d’aquest usuari d’una residència s’ha resolt als jutjats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una jutge de Lleida ha obligat una residència a vacunar contra la Covid-19 un usuari després que la directora del geriàtric, que té la seua guarda de fet, comuniqués a la Fiscalia la seua negativa a assumir la responsabilitat de consentiment al·legant que desconeixia si podia tenir efectes secundaris a persones grans amb múltiples patologies, segons ha pogut saber aquest periòdic. El Ministeri Fiscal va instar un incident dins del procediment judicial de guarda de fet –una espècie de custòdia– que va resoldre fa unes setmanes el jutjat de Primera Instància número 9 de Lleida.

A la interlocutòria, la jutge va autoritzar la vacunació en totes les dosis de la vacuna. La resolució es podia recórrer a l’Audiència però no ha estat així. Per autoritzar la vacunació, la jutge va basar la seua decisió en la llei 41/2002 –reguladora de l’autonomia del pacient– i un informe mèdic forense. Respecte a la normativa, aquesta diu que “la decisió haurà d’adaptar-se atenent sempre el màxim benefici per a la salut o per a la vida del pacient”.

La jutge s’ha basat en la llei reguladora de l’autonomia del pacient i un informe mèdic forense

Quant a l’informe mèdic forense, aquest conclou que “les vacunes són segures i estan sotmeses a proves al llarg de les diferents fases dels assajos clínics i continuen sent avaluades regularment una vegada comercialitzades”.

Així mateix, sobre les vacunes contra la Covid-19, recorda que “s’ha sotmès a una avaluació exhaustiva per part de les Agències Reguladores de Medicaments (...). Existeixen 258 assajos clínics registrats en el món que utilitzen estratègies de vacunació per fer front a la Covid-19 en diferents fases de desenvolupament”. Finalment, conclou que “les vacunes són una eina segura i efectiva per protegir la salut”.

La jutge explica a la seua resolució que una nova onada de coronavirus podria “suposar que el risc de l’usuari de patir un contagi s’incrementi indubtablement”.

A més, el forense que ha estudiat l’historial mèdic de l’usuari del geriàtric va determinar que “no es desprèn l’existència d’alguna contraindicació de l’aplicació de la vacuna contra la Covid-19”.

Per això, la jutge decideix afirmant que, “efectuant una ponderació dels riscos i vetllant en tot cas pel benefici de la salut del possible incapaç, entenem que procedeix autoritzar la vacunació”.

tracking