SEGRE

Fi als graus universitaris de tres anys

Els estudis oficials podran impartir-se en modalitat docent presencial, en l’híbrida i en la virtual

El campus de Cappont de la UdL, en una imatge d'arxiu.

El campus de Cappont de la UdL, en una imatge d'arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol mantindrà els quatre anys de durada per a la majoria dels graus universitaris a Espanya, en comptes de la fórmula dels tres anys de grau i dos de màster als quals va obrir la porta el ministre José Ignacio Wert en la seua etapa de ministre d’educació (2011-2015).

El nou reial decret d’ordenació dels ensenyaments universitaris estableix l’estructura bàsica de l’oferta acadèmica, actualment vigent, configurada en tres etapes: Grau, Màster i Doctorat.

En aquest sentit, consolida que els Graus siguin de 240 crèdits, amb l’única excepció d’aquells que per directrius europees han de ser de 300 o 360 crèdits.

Per tant, l’estructura essencial del model universitari serà: graus de 240 crèdits, màsters de 60, 90 i 120 crèdits i el doctorat a què s’accedeix havent superat els 300 crèdits en les dos etapes formatives anteriors.

El 2017, el Ministeri d’Educació va acordar amb els rectors que només els graus de nova creació podrien ser de tres anys.

Va ser en l’etapa de Wert quan un reial decret, d’acord amb l’aplicat en altres països europeus, va permetre que les universitats poguessin oferir de forma voluntària entre 180 i 240 crèdits (3 i 4 anys, respectivament), amb el que volia facilitar la internacionalització dels diplomats espanyols a Europa.

L’esmentat decret, conegut com a "decret 3+2", va provocar el rebuig de part de la comunitat educativa en considerar que els graus de menor durada obligarien a realitzar un màster de dos anys, que són més cars.

Segons el futur reial decret del Ministeri de Manuel Castells, el pla d’estudi s’estructura en cursos de 60 crèdits ECTS en els ensenyaments de Grau i de Màster, seqüenciant-se des del primer fins l’últim curs, fins complir la totalitat de crèdits que defineixen el títol.

"Els plans d’estudis conduents a l’obtenció d’un títol de Grau tindran, com a regla general, 240 crèdits ECTS, tret d’aquells que habilitant per a l’exercici d’activitats professionals regulades estiguin subjectes per les directives comunitàries a tenir 300 o 360 crèdits", contínua el text.

Els estudis oficials de Grau, explica, podran impartir-se en modalitat docent presencial, en l’híbrida (o semipresencial) i en la virtual (o no presencial).

A més, afegeix, podran incorporar pràctiques acadèmiques externes, amb l’objectiu de reforçar la formació rebuda per l'alumnat mitjançant el desenvolupament formatiu tutoritzat per la Universitat en institucions, administracions, empreses, organitzacions socials i sindicals, i en altres entitats, per posar en pràctica les competències i habilitats adquirides.

D’altra banda, destaca que l’avaluació institucional dels centres es configura com "una peça essencial a l’engranatge de l’assegurament de la qualitat de l’oferta formativa universitària i de desburocratització dels procediments implicats en el mateix".

Els títols de Grau i Màster podran incloure la menció dual, que comporta un projecte formatiu comú que es desenvolupa de forma complementària en el centre universitari i en una entitat col·laboradora.

L’activitat formativa que es realitzi en l’entitat es concretarà en l’execució d’"un contracte laboral que tindrà com a objecte fonamental el desenvolupament de la formació de l’estudiant i hi serà mediat per un Conveni Marc entre la universitat i l’entitat".

tracking