SEGRE

ESNOTICIA

Restaurants i bars oberts de 7.30 a 17.00 i universitat presencial al 30%

A partir de dilluns, i l'hostaleria ho veu insuficient i reclama una major mobilitat

Des de dilluns, els bars no hauran de tancar a les 10.30 per reobrir a les 13.00.

Des de dilluns, els bars no hauran de tancar a les 10.30 per reobrir a les 13.00.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ha donat llum verda perquè a partir de dilluns els bars i restaurants obrin de 7.30 les 17.00 hores, una mesura que el sector veu insuficient. A més, les universitats podran fer classes presencials en tots els cursos amb un aforament del 30%, reobren els vestidors dels gimnasos i es recuperen les extraescolars més enllà de Primària.

El Procicat va decidir ahir que a partir del dilluns 8 de març els bars i restaurants puguin obrir en una única franja horària, de les 7.30 a les 17.00 hores (ara han de tancar de 10.30 a 13.00 i a les 16.30 hores), recuperar la presencialitat en tots els cursos universitaris amb un aforament del 30% i que les reunions d’un màxim de sis persones puguin fer-se independentment dels grups de convivència dels quals formen part (fins ara havien de ser a tot estirar de dos). Aquestes són algunes de les principals mesures de relaxació de les restriccions que el Govern aplicarà i la vigència de les quals serà d’almenys una setmana.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va argumentar que “no es pot fer una desescalada generalitzada” i que “cal ser prudents perquè la baixada dels contagis és lenta i la pandèmia continua activa”. Va recordar que a Catalunya hi ha més de 500 pacients a l’UCI i 1.637 hospitalitzats pel coronavirus i que “per això es mantenen el gruix de les mesures fent ajustaments o tímides reobertures”.

D’aquesta manera, no hi ha canvis quant al confinament perimetral de Catalunya, el comarcal ni el toc de queda, com tampoc al sector del comerç, de forma que els establiments no essencials continuaran tancats els dissabtes (vegeu el desglossament).

Altres relaxacions que ha avalat el Procicat, que lideren els departaments de Salut i Interior, és que les extraescolars i activitats del lleure es recuperen a Secundària, Batxillerat i Formació Professional tant dins com fora del centre educatiu i, igual que en les etapes d’Infantil i Primària, hauran d’assolir un màxim de sis persones, a excepció dels centres que facin activitats amb alumnes del mateix grup estable. Les colònies es permeten sempre que siguin del mateix grup bombolla i pot sortir de la comarca.

El Govern ja va avançar que a partir del 8 de març els alumnes de segon curs a la Universitat tornarien a fer classes teòriques presencials, com els de primer, però finalment es permetrà des de dilluns en qualsevol curs amb un aforament del 30% i cada universitat decidirà com organitzar-se.

En l’àmbit esportiu, es reobren els vestidors dels gimnasos i tornen les competicions federades a partir dels 16 anys. Quant als centres cívics, es podran fer activitats presencials a l’aire lliure per a majors de 60 anys amb un màxim de sis persones. Sobre això, Vergés va insistir que es recuperen les activitats relacionades amb la salut o els tallers de memòria, però va demanar prudència perquè es tracta d’un col·lectiu que no està vacunat.

Finalment, es podran organitzar activitats culturals en biblioteques, museus, arxius, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació i arts visuals amb un aforament del 50%, que fins ara estaven prohibides. Per la seua part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar que els contagis de Covid segueixen a la baixa, però d’una forma “tímida” i ho va atribuir al fet que la variant britànica podria estar aturant l’efecte positiu de les restriccions vigents.

D’altra banda, va afirmar que si a l’abril arriben més vacunes s’utilitzaran espais amplis a les grans ciutats per administrar- les de forma massiva. L’hostaleria demana més Respecte a la relaxació en el sector de la restauració, el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va dir que és “un primer pas”, tot i que “insuficient”. Va assenyalar que permetrà que bars i restaurants treballin millor en jornada continuada, però va recordar que els restaurants “continuaran oferint només un servei”. Aquests “esperen treballar de nit i els sectors d’hotels i lleure nocturn continuen igual”, per la qual cosa “encara falta molt per a la normalitat”. “El 90% de les empreses hoteleres ho estan passant malament i el 80% dels del Pirineu estan tancats”, va assenyalar Castellarnau, que va afegir que “fins que no millori la mobilitat” la situació serà igual de dolenta. Una opinió compartida pel secretari general de la Federació, Ramon Solsona, que va reconèixer que “almenys no anem cap enrere”, però que esperaven que “ens permetessin obrir les terrasses fins a les vuit del vespre, ja que el mateix Argimon va dir que són innòcues al virus”. Tot i així, va reconèixer que “aquest nou horari ajudarà un percentatge molt important del sector”. 

El comerç demana més ajuts al seguir l’“asfíxia econòmica” El sector del comerç a Lleida lamenta que els establiments no essencials segueixin tancats els dissabtes i denuncia les pèrdues econòmiques que pateixen. “La falta d’ajuts directes provoca una asfíxia a molts comerços i hi ha qui no en sortirà, d’això”, va assenyalar el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que va afegir que “els tancaments provocaran una degradació en barris de Lleida que costarà anys de recuperar” i va insistir que “no té cap sentit que en municipis petits no s’obri els dissabtes”.

Des de la Fecom, Maria Rosa Eritja, va assenyalar que “serà una setmana més de misèria” i va exigir ajuts. “Els necessitem ja”, va etzibar.

La consellera Alba Vergés no va voler valorar quan milloraran les mesures en aquest sector, però va defensar que avançar “setmana per setmana és una decisió correcta”..

tracking