SEGRE

SERVEIS MEDI AMBIENT

Cada lleidatà va tirar l'any passat gairebé dos quilos de tovalloletes i mascaretes al lavabo

La depuradora de Lleida va recollir 257 tones d'escombraries, un 7% més que l'any anterior || La conscienciació de la gent va fer que el 2019 disminuïssin els residus, que la pandèmia ha fet augmentar

Un operari d’Aqualia retira guants i màscares d’un filtre de la depuradora.

Un operari d’Aqualia retira guants i màscares d’un filtre de la depuradora.AIGÜES LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La depuradora de Lleida ciutat va recollir durant l’any passat unes 257 tones d’escombraries no degradables, un 7% més que el 2019, bàsicament tovalloletes, a les quals es van sumar les mascaretes d’ús obligat pel coronavirus. Lleida té uns 140.000 habitants, per la qual cosa cadascú va tirar 1,8 quilos d’aquests residus al lavabo.

Segons va explicar el director de la concessionària Aigües de Lleida, Joan Casanovas, “el 2018 van ser 289.000 quilos, entre tovalloletes, preservatius, tampons, cigarros i bastonets per a les orelles, però el 2019 creiem que va baixar als 240.000 quilos per la conscienciació de la població”. Sobre la pujada del 2020, Casanovas la va atribuir a un fet “puntual” per la pandèmia, atès que el confinament i el teletreball porten a passar molt més temps a casa. Va confiar que les escombraries que arriben a la depuradora tornin a reduir-se en els anys vinents.

“El que més recollim a la depuradora són tovalloletes, continuen sent el problema principal, i ara s’hi han sumat les màscares, sobretot les quirúrgiques”, va assenyalar, i va afegir que “al principi de la pandèmia també es tiraven molts guants, ja que llavors era més recomanable portar-los, però ara aquest tipus d’escombraries tirades al lavabo han disminuït bastant, ja que gairebé no es porten”. Respecte als cigarros, Casanovas va assenyalar que “el més segur és que arriben directament al clavegueram des dels embornals dels carrers i no tant pel fet que es tirin pel vàter”.

Tanmateix, va insistir en el problema de les tovalloletes. “Moltes vegades s’acumulen a les clavegueres i, al costat de sabons i greixos, es forma una massa que obstrueix els col·lectors, per la qual cosa de manera periòdica ho hem d’arreglar”. També va dir que constantment es danyen els filtres de la depuradora per aquests residus. Tota aquesta brossa s’ha de tirar al contenidor de la fracció resta (el gris), ja que com que no són biodegradables, generen un gran problema en el procés de depuració de l’aigua, a més de causar avaries a la maquinària i grans costos.

Cada any acaben al mar uns 8 milions de tones de plàstic Els experts calculen que cada any acaben al mar uns vuit milions de tones de plàstic, una quantitat equiparable a trobar cada 30 centímetres a terra una bossa de plàstic plena d’aquest material. A més, cada dia s’abandonen 30 milions de llaunes i ampolles a l’Estat espanyol, segons ecologistes. Per aquesta raó, un dels objectius dels governs és reduir-ne la producció i l’ús.

tracking