SEGRE

ESNOTICIA

La prevenció contra el coronavirus deixa Lleida i el Pirineu lliures de grip

Salut no ha declarat cap cas a la província i a Catalunya se n'han registrat 158

Les mesures de prevenció de la Covid han fet ‘desaparèixer’ la grip i la bronquiolitis.

Les mesures de prevenció de la Covid han fet ‘desaparèixer’ la grip i la bronquiolitis.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut ha declarat un total de 158 casos de grip a Catalunya des de l’inici de la temporada, establerta entre finals del mes de desembre i principis de març, però no se n’ha detectat cap ni a la regió sanitària de Lleida ni a la de l’Alt Pirineu i Aran, gràcies a les mesures de prevenció contra la Covid. La setmana passada, alguns mitjans van assegurar que només s’havia detectat un cas de grip a Catalunya, però fonts de Salut van matisar que corresponia a un cas registrat durant aquella setmana i no en tot l’hivern.

L’any passat, per exemple, es va arribar al llindar de 330 casos per cada 100.000 habitants i cada any a Lleida hi ha entre trenta i quaranta casos greus de grip, la majoria després de no vacunar-se, i entre un 10 i 15 per cent (entre tres i quatre) acaben morint.

A finals de desembre, metges de l’hospital Arnau de Vilanova ja van explicar que no hi havia casos de síndrome gripal com tampoc de la bronquiolitis, que sol afectar els nens.

Cada any hi ha fins a quaranta casos greus de grip a Lleida i moren entre tres i quatre malalts

Aquesta excepcional situació ha estat així, segons els experts, gràcies a les mesures de protecció contra la Covid-19, com són l’ús de la mascareta, els gels desinfectants i la distància social, que també serveixen per protegir-se d’altres virus respiratoris. A això també s’ha d’afegir que més persones del que és habitual es van vacunar de la grip –a Lleida, per exemple, ho va fer la meitat de lleidatans de més de 64 anys–, després que Salut fes una crida a vacunar-se perquè tenia por que si arribava una altra onada del coronavirus, aquesta coincidís amb un increment de casos gripals.

A més, el cap d’epidemiologia de Lleida, Pere Godoy, va explicar que diversos estudis van afirmar que si una persona ha estat malalta de grip i després s’infecta de la Covid-19, aquesta pot tenir símptomes més greus, sobretot en els majors de seixanta anys.

La desaparició de la grip ja s’ha donat en l’hemisferi sud del planeta durant els seus mesos d’hivern (juliol a setembre), igual com en el cas de la bronquiolitis. Tanmateix, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va apuntar que caldrà estar atents per si comença a propagar-se (la bronquiolitis) en uns mesos.

Experts alerten de l’estancament de les dades de Covid a Lleida

El Grup d’Investigació en Biologia Computacional de la UPC (BioComSC) va alertar ahir que a la regió sanitària de Lleida i la de Catalunya Central “no milloren les xifres de la Covid des de fa setmanes”. “No tot són bones notícies a Catalunya”, va assenyalar el BioComSC en un fil de tuits, on va adjuntar els gràfics amb els casos simptomàtics detectats en aquestes dos regions sanitàries.

Fa més d’un mes que a Lleida no es baixa dels trenta casos diaris detectats de Covid, “que a més, han patit un petit repunt en els últims dies, que esperem que no es consolidi”. A la Catalunya Central no baixa dels quaranta casos diaris. En paral·lel, el grup d’investigació de la UPC també constata que zones de la regió Metropolitana Nord presenten “un estancament o lleuger empitjorament” de les xifres de transmissió del coronavirus.

tracking