SEGRE

ESNOTICIA

Les urgències per la Covid pugen més d'un 20% en una setmana a Lleida

L'augment de casos de Covid a Lleida ha provocat que les atencions urgents per la pandèmia a l'Arnau i el CAP de Prat de la Riba hagin crescut més d'un 20% l'última setmana, amb un total de 850. D'altra banda, més del 12% de les proves PCR i tests ràpids donen positiu, taxa que no s'assolia des de principis de novembre, en la tercera onada.

Una universitària es fa una PCR d’automostra en el cribratge de la setmana passada.

Una universitària es fa una PCR d’automostra en el cribratge de la setmana passada.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les atencions urgents a afectats per la Covid a l’hospital Arnau de Vilanova i el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba de Lleida han crescut més d’un 20% l’última setmana, amb un total de 851. En concret, entre el 3 i el 9 d’abril, l’Arnau va registrar 219 urgències per aquesta raó, un 23% més que la setmana anterior, i el CUAP, 632, un 32,5% més. Aquestes 850 urgències van correspondre al 21% de totes les ateses, un total de 4.077. Paral·lelament, el departament de Salut va detectar durant aquests set dies 938 casos de Covid a la regió sanitària de Lleida.

I és que el pla es troba en plena cinquena onada de coronavirus i des de fa més de dos setmanes els contagis i els hospitalitzats estan augmentant (vegeu el desglossament), així com la taxa de proves positives. Segons l’últim registre, el 12% de les PCR i tests d’antígens fets l’última setmana a Ponent han donat positiu per Covid, un percentatge que no s’assolia des de principis de novembre, en la tercera onada.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que quan se supera el 5% de les proves positives és que la pandèmia està fora de control.

A banda de les visites a Urgències pel coronavirus, també continuen creixent les consultes ordinàries a l’Atenció Primària. L’última setmana, els CAP de Lleida van atendre 11.627 visites per la Covid, un 16% més que la setmana anterior. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va avisar el passat 31 de març que l’activitat Covid als ambulatoris lleidatans va pujar un 16% també en la setmana anterior.

Pel que fa a les urgències per Covid a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, l’última setmana van créixer un 11%, amb 57 atencions, mentre que les visites als CAP van augmentar un 4,5%, amb 1.848.

En paral·lel, del 3 al 9 d’abril es van registrar 153 contagis de Covid i la positivitat de les proves supera el 10%, xifra que no s’assolia des de principis de gener, després de les vacances de Nadal.

Augmenten els ingressats i l’Arnau preveu obrir una quarta planta

Un total de 179 persones estaven ingressades ahir al pla de Lleida per la Covid, 13 més que dissabte, i 39 eren a l’UCI, dos més.

Davant d’aquest augment, l’hospital Arnau de Vilanova ja té preparada una quarta planta per a aquesta setmana, malgrat que des de la direcció van assegurar que es manté “alguna” desprogramació quirúrgica a la tarda com fa dos setmanes.

D’altra banda, ahir es van notificar 197 casos més al pla i 29 al Pirineu, on hi havia 26 ingressats. El risc de rebrot a Ponent era de 478 punts (+58) i al Pirineu de 453 (+92), mentre que la velocitat de contagi ha superat l’1 al Pirineu (vegeu la gràfica).

Només dos casos en les 767 proves al campus de Cappont

La incidència de la Covid a la Universitat de Lleida (UdL) és ara per ara ínfima, atesos els resultats del cribratge d’alumnes, docents i personal d’administració i serveis al campus de Cappont, on només han donat positiu dos de les 767 PCR efectuades els passats dies 7 i 8. Salut informa de manera individual cada persona que es va sotmetre a una prova PCR i/o serològica a través de l’aplicació La Meva Salut.

No obstant, al detectar que en algun cas la comunicació es podia haver retardat, la UdL va informar de manera interna la comunitat universitària del resultat de les proves de Cappont. Les dos persones positives ja van ser informades i només representen un índex de positivitat del 0,26%.

El cribratge general efectuat anteriorment a la Zona Alta es va saldar amb un 1,63% de positius.

El cribratge es trasllada avui al campus d’Igualada, on també es faran proves dijous. Així mateix, demà i dijous estan previstes a Agrònoms (al vestíbul de l’edifici 4), el dia 21 al Rectorat i el 22 a Ciències de la Salut.

tracking