SEGRE

El nou currículum d'Educació suposarà més esforç per als alumnes

Així ho assegura Celaá, que afirma que el seu ministeri treballa en una reforma integral del sistema educatiu

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

Imatge d'arxiu d'una aula buida.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’educació, Isabel Celaá, ha defensat aquest dijous que el nou model d’aprenentatge que prepara la seua cartera suposarà més esforç per als alumnes i ha recalcat la necessitat que el 90 % dels estudiants acabin la Secundaria a Espanya, amb una de les taxes d’abandó escolar més altes d’Europa.

Celaá, qui ha obert la quarta sessió del fòrum econòmic "Wake Up, Spain!", organitzat per El Español, Invertia i D+I, ha recordat que el seu Ministeri està treballant en una reforma integral per homologar el sistema educatiu al context europeu i mundial, en el qual es "prescindeix de criteris obsolets" i es juga per elements moderns i connectats amb "les necessitats contemporànies".

"La seua peça central és el nou currículum, volem transitar d’un currículum atapeït de continguts inabastables a un de competencial, en paraules planes, es tracta d’aprendre per desenvolupar més talent", ha afegit.

Oferir una educació competencial "significa, per exemple, que els joves disposin de les capacitats necessàries per desenvolupar la seua personalitat i que puguin adaptar-se als requisits dels nous llocs de treball, nascuts de la digitalització i de l’economia del coneixement."

Després d’assenyalar que l’educació de qualitat ha de ser "equitativa i inclusiva no només per justícia social sinó per robustesa econòmica", Celaá ha defensat la necessitat de reduir la taxa d’abandó escolar primerenc –un 17 % davant el 10 % de la mitjana europea– i elevar els resultats de l’alumne.

Ha d’assegurar-se que "almenys el 90 % (de l'alumnat) romangui en la Secundaria postobligatòria, necessitem que tinguin una titulació profesionalizant. És una aposta clara per l’excel·lència, no és menys esforç és més esforç per part dels alumnes i, sobretot, del sistema educatiu en el seu conjunt".

En definitiva, "necessitem un model econòmic modern i pròsper i per a això necessitem que siguin utilitzables".

El segon pilar del full de ruta del Ministeri d’Educació és la transformació "colossal de la Formació Professional, un salt de qualitat per dotar-nos d’un sistema flexible i d’actualització contínua. És urgent ampliar la taxa de matriculació a l’FP, situada en la meitat de la mitjana europea," ha agregat.

Modernitzar la Formación Profesional Dual (ensenyament i pràctiques d’empresa) i avançar en l’acreditació de les competències professionals (el 48 % de la població activa espanyola no té titulació profesionalizante) és un avantatge competitiu entre països, ha assenyalat la ministra.

El pla de modernització de la Formació Professional emprès per Educació contempla la creació de 200.000 noves places i aquest any "l’hem iniciat amb 64.000 noves places a les quals ja venien oferint les comunitats autònomes".

El fòrum "Wake Up, Spain" ha reunit durant quatre dies més de 150 ponents entre líders polítics, empresarials, de l’àmbit educatiu i la investigació.

tracking